Felavatták az új tüdõgyógyászati részleget

20150505-1.jpg

A „Bonyhád Kórház és Rendelõintézet korszerûsítése” címû projekt záró rendezvényére került sor május 4-én. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelõs államtitkár megnyitó beszédét követõen Filóné Ferencz Ibolya polgármester mondott köszöntõt, majd Dr. Barcza Zsolt fõigazgató fõorvos foglalta össze az elmúlt 8 év fejlesztéseit.

Az intézmény sikeresen valósította meg 264 millió forint támogatásból az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett TIOP 2.2.6/12/1/B-2013-0011 azonosító számú, „Bonyhád Kórház és Rendelõintézet korszerûsítése” címû nyertes pályázatát. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A kórház korábbi átalakításának folytatásaként teljes körûen megújult a most átadott tüdõgyógyászati részleg. A megvalósított pályázat során a tüdõgyógyászati funkciók a fõépületbe kerültek át, a tüdõgyógyászati diagnosztika ezzel a beruházással a fekvõbeteg osztályhoz kapcsolódik. A betegek ellátását így a korábbi négy helyett immár három épületben valósítják meg.

20150505-2.jpg

Az építési beruházással 347 m2-es terület újult meg. A mai kor színvonalának megfelelõvé vált az orvosi, ápolási eszközpark és informatikai rendszer is. A tüdõgyógyászati eszközök fejlesztése a meglévõ 40 éves gépek cseréjét jelentette. Az újonnan beszerzett digitális mellkas átvilágító berendezésnek köszönhetõen korábbi fázisban felismerhetõek lesznek a tüdõbetegségek. A korai diagnózis hozzájárul az olcsóbb terápiás ellátáshoz, a térség betegei életminõségének teljes visszaállításához, és az egészségben eltöltött életévek növeléséhez.

A tüdõgyógyászat mellett az egynapos sebészet is bõvült. A mûtéti eszközök, berendezések fejlesztése hozzájárul, hogy a bonyhádi térség lakosainak gyorsabb és teljesebb körû legyen az ellátása. A projekt zárását követõen az OEP által finanszírozott egynapos sebészeti esetszám is növekszik. A többletfinanszírozással és a beszerzett új eszközökkel új mûtéti típusokat vezetnek be, illetve egyes mûtéttípusoknál a várólistát tudják csökkenteni.

A projektzáró rendezvény keretében ünnepélyes szalagátvágással avatta fel a felújított tüdõgyógyászati részleget Potápi Árpád János, Filóné Ferencz Ibolya és Dr. Barcza Zsolt, melyet Dr. Helf László tüdõgyógyász mutatott be a jelenlévõknek.