Bonyhád kétmillió forinttal támogatja a kárpátaljai Tiszaásványt

Az Ukrajnában kialakult válsághelyzet a Kárpátalján élõ magyarságot is súlyosan érinti. A híradások szerint elhúzódó válságra kell felkészülniük az ott élõknek, amit támogatás nélkül nehezen fognak átvészelni. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke felhívást intézett a magyarországi megyei jogú városokhoz, hogy mentoráljanak egy kárpátaljai települést, az ott élõ magyarok megsegítésére.

Tolna megyébõl eddig Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata csatlakozott a kezdeményezéshez. Szekszárd Nagybereg községet 5 millió forint támogatásban részesíti.

Szerdán délután rendkívüli képviselõ-testületi ülésükön határoztak arról Bonyhád város vezetõi, hogy – csatlakozva Orbán Viktor miniszterelnök felhívásához – kétmillió forinttal támogatják a 96 százalékban magyarlakta kárpátaljai Tiszaásvány községet. „Emberi kötelességünknek éreztük segítõ kezet nyújtani a bajbajutottaknak, másrészt Bonyhád mindig is számíthatott a jelenlegi kormány segítségére, ezért is szorgalmaztam a döntést” – indokolta Filóné Ferencz Ibolya. A város polgármestere hozzátette: büszke arra, hogy Bonyhádon több kárpátaljai kötõdésû ember lakik, akik a közélet számos területén példát mutatnak társaiknak munkájukkal, szerepvállalásukkal, a helyi közösség ismert és elismert tagjai.

A képviselõ-testület a 2015. évi költségvetésben az általános tartalék terhére biztosítja a humanitárius támogatást Tiszaásványnak, a Karitász Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

„Bár Bonyhád nem megyei jogú város, fontosnak tartottuk a segítségnyújtást és abban bízunk, hogy minél több település csatlakozik a miniszterelnök felhívásához” – hangsúlyozta Filóné Ferencz Ibolya.

Tiszaásvány község 852 lelket számlál, az ungvári járásban a Latorca és a Tisza között, Csaptól délkeletre 3 km-re, Ungvártól 25 km-re fekszik. A település 1000-tõl 1920-ig, majd 1938-tól 1944-ig Magyarországhoz tartozott (Ung vármegye). 1920-38 között a csehszlovák Podkarpadská Rus, 1945-tõl Kárpátalja része. A magyar lakosság száma 815 fõ, azaz 96 százalék.