Épületenergetikai fejlesztés a Mûvelõdési Központnál

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Bonyhád Város Önkormányzatának Mûvelõdési Háza 34.083.223 Ft vissza nem térítendõ európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erõforrás segítségével történõ korszerûsítésre.
A projekt keretében napelemes rendszer telepítésére került sor. A Mûvelõdési Ház épületére kerülõ technológia 172 darab IBC PolySol 240Wp napelem modulból áll, ez került felszerelésre és beüzemelésre, a napelemek által felvett energiát pedig 2 darab SMA Sunny Tripower 15000TL háromfázisú inverter, és 1 darab SMA Sunny TriPower 12000TL inverter tölti vissza hálózatra.

A projekt közvetlen célja, hogy az épület mûködési költségeit csökkentse, így a projekt eredményeként csökkenõ energiafelhasználás, valamint jelentõs mértékû anyagi jellegû megtakarítás jött létre. Az épület tetõszerkezetére 41,28 kW-os beépített teljesítményû hálózatra köthetõ háztartási kiserõmû kiépítése megtörtént.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekbõl adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsõsorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentõsen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.