Épületenergetikai fejlesztés valósult meg Bonyhádon

3.172.820 forint vissza nem térítendõ európai uniós támogatás segítségével korszerûsítették a Bonyhád Város Önkormányzat fenntartásában mûködõ Gondozási Központ energetikai rendszerét. A fejlesztés célja az ingatlan fenntartási költségeinek, elsõsorban a villamos energia költségeknek a csökkentése megújuló energiaforrás segítségével.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Bonyhád Város Önkormányzata több mint 3 millió forint vissza nem térítendõ európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erõforrás segítségével történõ korszerûsítésre. 

A projekt keretében a Gondozási Központ épületének energetikai fejlesztése valósult meg napelemes rendszer telepítése által. Az épületre 16 db IBC PolySol 240 típusú napelem modul került telepítésre, a napelemek által felvett energiát pedig egy SMA Sunny Tripower 4000TL típusú inverter tölti vissza hálózatra.

A projekt közvetlen célja, hogy a fenti épület mûködési költségeit csökkentse. Az összességében 3,84 kW névleges teljesítményû napelemes rendszer által termelt energia fedezni tudja az ingatlan villamos energia ellátását, ezzel jelentõsen csökkentve a fenntartási költségeket.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekbõl adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsõsorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentõsen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.