Uniós támogatásból kerülhettek napelem modulok az óvoda épületeire

27.175.205 forint vissza nem térítendõ európai uniós támogatás segítségével korszerûsítették a Bonyhád Város Önkormányzat fenntartásában mûködõ Óvodák és Nappali Intézmény villamos energia rendszerét. A fejlesztés célja az ingatlanok fenntartási költségeinek, elsõsorban a villamos energia költségek csökkentése megújuló energiaforrás segítségével.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Bonyhád Város Önkormányzata több mint 27 millió forint vissza nem térítendõ európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erõforrás segítségével történõ korszerûsítésre.

A projekt keretében négy megvalósulási helyszínen zajlottak a napelemes rendszerek telepítési munkálatai. A beruházás által korszerûsítették az Önkormányzat fenntartásában mûködõ 3 óvoda és Nappali Intézmény energetikai rendszerét. A Malom Óvoda tetejére 40 db, a Szélkakas Óvoda tetejére 54 db, a Ficánka Óvoda tetejére 30 db, a Nappali Intézmény tetejére 13 db IBC PolySol 240 típusú napelem modul került telepítésre. A napelemek által felvett energiát SMA Sunny Tripower típusú inverterek töltik vissza hálózatra. 

A projekt közvetlen célja, hogy a fenti épületek mûködési költségeit csökkentse. Az összességében 32,88 kW névleges teljesítményû napelemes rendszer által termelt energia fedezni tudja az ingatlanok villamos energia ellátását, ezzel jelentõsen csökkentve a fenntartási költségeket.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekbõl adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsõsorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentõsen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.