A Sportcsarnok épületenergetikai fejlesztése is megtörtént

12.623.842 forint vissza nem térítendõ európai uniós támogatás segítségével korszerûsítették a Bonyhád Város Önkormányzat fenntartásában mûködõ Sportcsarnok villamos energia rendszerét. A fejlesztés célja az ingatlan fenntartási költségeinek, elsõsorban a villamos energia költségek csökkentése megújuló energiaforrás segítségével.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Bonyhád Város Önkormányzata több mint 12 millió forint vissza nem térítendõ európai uniós támogatást nyert napelemes megújuló erõforrás segítségével történõ korszerûsítésre.

A projekt keretében Bonyhád, Jókai Mór utca 1-3. szám alatti épületén napelemes rendszer telepítésére került sor. A Sportcsarnok épületén 64 db IBC PolySol240 típusú napelem került felszerelésre és beüzemelésre, a napelemek által felvett energiát pedig egy SMA Sunny Tripower 15000TL típusú inverter tölti vissza hálózatra. 

A projekt közvetlen célja, hogy a fenti épület mûködési költségeit csökkentse. Az összességében 15,3 kW névleges teljesítményû napelemes rendszer által termelt energia fedezni tudja az ingatlan villamos energia ellátását, ezzel jelentõsen csökkentve a fenntartási költségeket.

A projekt közvetlen célcsoportja mindezekbõl adódóan a település lakossága. Közvetett módon pedig az ország egész lakossága, hiszen a megújuló energiaforrás alkalmazásával csökken a káros anyag kibocsátás, elsõsorban a szén-dioxid mértéke, ami jelentõsen hozzájárul az üvegházhatás kialakulásához.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.