Szakmai tanulmányúton az ÉRTED önkéntesei és megvalósítói

Az ÉRTED Önkéntes Program önkéntes koordinátorai, menedzsmentje és néhány önkéntesét 2013 június 26-án szakmai tanulmányút keretében látták vendégül a Baranya Megyei Önkéntes Centrum munkatársai.

img_0333.jpgA tapasztalatcsere során a Civil Közösségek Háza vezetõje Vincze Csilla mutatta be az intézményt, annak épületét és mûködését. A gyönyörû Szent István téri épületben a mintegy 70 civil szervezet mellett mûködik az önkéntes centrum külön épületrészben.

img_0343.jpgA Laurus Alapítvány és az Aparhanti Független Roma Egyesület konzorciuma, mint a TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0029 ÉRTED ÖNKÉNTES PROGRAM projektgazdái a Völgységben, a Bonyhád és környékén lévõ településeken 2012-ben kezdték meg az önkéntesség szervezését, népszerûsítését. Októberben ÉRTED Önkéntes Pontot hoztak létre Bonyhádon a Perczel Mór utca 9. szám alatt. A tapasztalatcsere során a szervezetek vezetõi bemutatták a projektet, az eddig elért eredményeket, illetve kifejezték a Baranya Megyei Önkéntes Centrummal együttmûködési szándékukat.

img_0349.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Önkéntes Centrum vezetõje Knyihár Éva és munkatársai az ezt követõ konzultáció során részletesen bemutatták az önkéntes munkaszervezési, adminisztrációs munkájukat, illetve számos jó gyakorlatot, tapasztalatot, ötletet ismerhettek meg a bonyhádiak.

Szó esett az önkéntesek toborzásának módjairól, az önkéntes munka iránti igény jelzésérõl, a diákok kötelezõ önkéntes munkájáról, a foglalkozást helyettesítõ támogatás miatt önkéntes munkát vállalók munkavégzésének szabályairól, az önkéntes törvényrõl és annak értelmezésérõl, a központ tájékoztató és civil szervezeteket segítõ munkájáról, ill. a Baranya megyei hálózati pontok mûködésérõl és a regionális hálózat kiépítésének szándékáról, a központ módszertanifeladatairól, ill. az önkéntes mentori feladatokról és adminisztrációs kötelezettségekrõl.

img_0381.jpgimg_0397.jpgA délután során a teljes Civil Közösségek Háza és Szent István tér megtekintését követõen az Önkéntes Centrum által az önkormányzattól gondozásra átvett kõkertben tettek sétát a látogatók, ill. betekinthettek az intézményben folyó önkéntesek munkájába.  

A jó hangulatú, hasznos tapasztalatcsere nyomán a két szervezet további együttmûködése alapozódott meg. A központ szakmai anyagokkal, tapasztalatokkal segíti a program lebonyolítását, a szervezetek pedig a regionális hálózathoz csatlakozva a projekt lezárulta után is koordinálják a Völgységben a közcélú önkéntes munkavégzést.