Színjátszótábor Óbányán

20110712-2.jpgA Bonyhádi Vörösmarty Mihály ÁMK „Kultúrával a közösségekért, közösségekkel a kultúráért” elnevezésû pályázati programsorozata keretében Óbányán rendeztek tábort a bonyhádi Vörösmarty Színjátszókör 25 tagjának részvételével. A táborban kifejezetten a kompetenciák fejlesztése volt a cél, vagyis azokat a mozgáselemeket, beszédtechnikákat gyakorolták, amelyek elõfordulnak különbözõ jelenetekben. Klamik Aranka táborvezetõ sorolja a gyakorlási technikákat: artikulációs tréning, a beszédben gyorsítás-lassítás, különbözõ karakterek megjelenítése, szövegimprovizáció. Este pedig közösségépítésként elõkerültek az együttmûködési memóriafejlesztõ játékok.

20110712-1.jpgMozgásban fõleg történelmi táncokat tanultak Hitter Zsolt vezetésével, és társasági táncokat gyakoroltak, illetve különbözõ karaktertréningek is voltak. A népdaléneklési technikákat Siklósi Krisztiánnal és Szabóné Gáncs Tündével tanulták a színjátszók. Egyik nap a Bóbita Színház tagjai tartottak foglalkozást a táborban, bábmozgatási technikákból, „szinkronizálással”.

Augusztusban újabb színjátszó táborra kerül sor, akkor a nagyokkal esténként már mûsorépítés lesz, a Libás Mátyás jeleneteit fogják próbálni. Persze akkor is lesz kompetenciafejlesztés, a mozgásformák közül pedig moderntánc kerül terítékre kortárs táncelemekkel, Szarvas Szilvia koreográfussal, Kolozsvári Zoltán pedig együtténeklési technikákat fog tanítani.

20110712-3.jpg20110712-4.jpgA Libás Mátyás egyébként a Lúdas Matyi folytatása lesz. Ez nincs elõre megírva, hanem a jelenetpróbákon alakul, mindenki kitalálhatja magának a karaktert, a szerepet. Van egy keretjáték, ami arról szól, hogy Mátyás libamájjal vállalkozik, aztán a vállalkozásba bejön a Fityisz Párt, mely épp Döbrögben tartja kampányzáró programját. Elindul egy nagy közös vállalkozás pályázatokkal, ami a végén becsõdöl, és persze a kisember „viszi el a balhét”.

muvlogoszines.jpgSzarvas Szilvia már elõkészíti az év végi balladás est mozgásanyagát is. A színjátszók elõveszik a moldvai illetve gyimesi gyûjtésbõl a klasszikus balladákat, és az ezekben feltáruló emberi problémákat fûzik egybe.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.