Ismerjük meg egymás kultúráját!

Augusztus 2-án Bélatelepen egy nemzetközi tánctáborral indul útjára a „Kultúra határok nélkül Bonyhád 2011” projekt. Manninger Miklós koreográfus magyar és német, a Kränzlein Néptánccsoport és a wernaui tánccsoport vezetõje pedig német táncot fog tanítani a résztvevõ fiataloknak. A tábor célja egymás kultúrájának megismerése, illetve sportvetélkedõk, badacsonyi és budapesti kirándulás tarkítja a programot. A táncosok Bonyhádon csatlakoznak a Bukovina fesztivál rendezvényeihez, ahol bemutatják a táborban tanult koreográfiákat. A projekt záró programjaként a táncosok részt vesznek a Tarka Marhafesztiválon és a Sommerfesten, ahova Bonyhád minden testvértelepülése delegációval érkezik.

A német, lengyel, szlovák, vajdasági vendégek a Polgármesteri Hivatalban rendezett összejövetelen bemutatják településüket, majd szekcióülésekre kerül sor. A delegációk részt vesznek az ökörsütésen és a Fõzõcskén is. A vendéglátók megmutatják, hogy készül Magyarországon a marhagulyás, és a vendégek által hozott receptek alapján minden nemzet marhahúsos specialitását elkészítik. Ekkor állítják ki a testvértelepülésekrõl érkezõ rajzokat is, melyek témája mindenkinek a saját városa.

Vasárnap német nyelvû istentiszteletre illetve misére kerül sor, utóbbi érdekessége, hogy egy régi hagyományt felelevenítve gyógyfûcsokrot szentelnek. A vendégek megnézik a Völgységi Múzeum ideiglenes tárlatát, mely a bukovinai székelyek 70 évvel ezelõtti hazatelepítésére emlékezik. Délután megkezdõdik a Sommerfest, a felvonulás után kultúrmûsor várja az érdeklõdõket a szabadtéri színpadon, népviseleti kulturahataroknelkul_logo.jpgbemutatóval színesítve. Minden testvértelepülésrõl érkezik kulturális csoport, illetve a hocheimi borkirálynõ is eljön. A rendezvénysorozatot táncház és bál zárja. Wernauból, Hochheimból, Treuchtlingenbõl, Jastrowie-ból, Tardoskeddrõl, Pancsováról és Deggendorfból is érkezik küldöttség, a projekt keretében megrendezett programsorozat több ezer embert mozgat meg.

A projekt az Európa a polgárokért program 2007-2013 keretében valósul meg, az Európai Unió támogatásával.