Harcba szálltak a parlagfû ellen

20110709-3.jpgA Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás júniusban sikeresen szerepelt a Nemzetgazdasági Minisztérium meghívásos pályázatán, ahol 7.840.360 Ft-ot nyert. A kistérség 15 települése (Aparhant, Bátaapáti, Bonyhád, Grábóc, Györe, Izmény, Kakasd, Kisdorog, Kisvejke, Lengyel, Mórágy, Mõcsény, Mucsfa, Tevel, Závod) jelezte, hogy részt kíván venni a programban. Az igényelt támogatást munkabérre, annak járulékaira és védõfelszerelésekre lehet fordítani. A közfoglalkoztatási program keretében július 1-jétõl augusztus 31-ig 44 fõt foglalkoztatnak, napi hat órában. A támogatási szerzõdést a Völgységi Többcélú Kistérségi Társulás részérõl Potápi Árpád János elnök írta alá június 23-án Kaposváron.

20110709-4.jpg20110709-5.jpgA nyertes pályázatnak köszönhetõen egy akciónap megszervezése is a célok között szerepelt, mely június 8-án került megrendezésre Závod Község Önkormányzata, a Váradi Antal Értékmentõ Egyesület és az ÁNTSZ együttmûködésével. Az akcióba bevonták szinte az egész kistérség lakosságát. A program célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a parlagfû kártékony hatására.

20110709-6.jpg20110709-7.jpgA závodi akciónapon közel negyvenen vettek részt a parlagfû irtásában. Szász János, Závod Község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Laufer Éva, az ÁNTSZ egészségfejlesztõ munkatársa tájékoztatást adott a parlagfûrõl, hogy ma 2 millióan szenvednek tõle allergiában Magyarországon, és hogy bõrrel érintkezve is kifejtheti hatását. Ezért kesztyûket osztott ki László Attila falugondnok, mielõtt elindultak a közös parlagfû irtásra a jelenlévõk.