Közmunka helyett értékteremtõ foglalkoztatás

20110426-1.jpgJanuár 1-jén elindult a közfoglalkoztatási rendszer, de a 4 órás foglalkoztatást Váralja Önkormányzata nem tartotta elegendõnek, ezért más megoldást kerestek. Kiírtak egy pályázatot az értékteremtõ foglalkoztatásra, aminél azt kell bizonyítani, hogy a foglalkoztatott létszám látható módon értéket teremt. Váralja önkormányzata több tevékenységre is pályázott ennek a keretében, hisz a munkanélküliek közül sokan szeretnének dolgozni, de vagy azért nem veszik föl, mert vidéki, vagy azért, mert nincs meg az adott végzettsége.

20110426-2.jpgVáralján viszonylag magas arányban vannak a munkanélküliek között a nõk. Tavaly egy TÁMOP pályázat keretében, a munkaügyi központ szervezésében többen szövõ végzettséget szereztek, és ezt beírták az értékteremtõ pályázatba. Így 5 fõvel elindíthattak április 1-jén egy szövõmûhelyt, ahol egyelõre közismertebb termékeket készítenek, de a késõbbiek során próbálnak majd elmozdulni az egyedi termékek felé, pl. a hagyományos helyi váraljai szövést is megtanulnák az asszonyok. Lehet, hogy a késõbbiekben egy nonprofit Kft-t is létrehozna az önkormányzat. Egyelõre a nagy szövõszékek és az anyag beszerzése van soron, miközben már szõnek.

Az értékteremtõ pályázat keretében 2 fõvel zöldségtermesztõ projektet is indítottak Váralján. Az önkormányzat földterületén szeretnének majd zöldséget termelni az idõsek otthonának az ellátására, illetve virágpalántákat a falu közterületeire, és a lakosság részére értékesítésre.

Az értékteremtõ pályázat harmadik kategóriája a bérkaszálás és bérfuvarozás. Az önkormányzatnak minden évben van egy brigádja, amelyik áprilistól õsz végéig folyamatosan kaszálja a közterületeket. Mostantól szeretnének szolgáltatásokat vállalni a lakosság részére is, pl. mûveletlen kertek és árkok lekaszálása, amit már az idõsek nem tudnak megmûvelni. A pályázat negyedik területe a település karbantartás, itt a középületek felújítása, állagmegóvása a cél.