Befejezõdött a belterületi vízrendezés elsõ üteme

20110426-3.jpgHivatalosan április 30-án zárul le Kakasd község belterületi vízrendezésének elsõ üteme. A 86,6 millió Ft-os beruházáshoz közel 78 millió Ft Európai Uniós támogatást nyertek a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében, s a fennmaradó 10 %-ot (8 millió 661 ezer Ft-ot) önerõként biztosította az önkormányzat. A munka 2010 júliusában kezdõdött, a mûszaki átadás december 17-én volt. A mai projektzáró rendezvényen Vlasics Norbert építésvezetõ, a kivitelezõ szekszárdi Alisca Bau Építõipari Zrt. képviselõje elmondta, hogy a tavalyi sok csapadék és a téli jég meg sár igencsak hátráltatta a munkát, komoly szervizutakat kellett létrehozzanak ahhoz, hogy határidõre elkészüljön a beruházás. Jelenleg már csak a tereprendezés minimális része van vissza, és a beígért hidak építése.

20110426-4.jpgCsernik József tervezõ tájékoztatta ma a lakosság és a sajtó képviselõit a projektzáró rendezvényen az elkészült munkálatokról. A faluárok 715 m-en kapott mederburkolatot, a Keszli árok 312 m hosszban 2 áteresszel. A mederburkolat felülete összesen 2.968 m2. A Deák Ferenc és a Rákóczi utcai árokrendezés sok évtizedes probléma megoldását jelenti a kakasdi lakosok számára. A tanulmányok és a tervek egyébként már 4-5 éve elkészültek, de a nyertes pályázatnak köszönhetõen most jött el az ideje az elsõ ütem megvalósításának. A csapadékvizet befogadó területet, illetve a Rák patakot is rendezni kell még a teljesen sikeresnek nyilvánítható megoldáshoz, ami egy újabb ütem része lenne. A feladat és a lehetõség egyaránt adott, hiszen hamarosan újra kiírják a pályázati lehetõséget.

20110426-5.jpgHegyi László (Budapest OTP Ingatlan Zrt.) projektmenedzser arról is beszélt, hogy az elsõ ütemre elnyert támogatási összeghez kellett igazítani a mûszaki terveket. Az újabb pályázati konstrukció hamarosan megjelenik az Új Széchenyi Terv keretében, és mivel most a támogatási összeg maximum 400 millió lehet, így nagyobb a lehetõség a vízrendezés folytatására. Már csak az önkormányzat kell végiggondolja, hogy mekkora önrészt tud kigazdálkodni, és ennek tükrében mekkora fejlesztést vállalnak be a pályázatban.