Egy cigánykaraván meséi

20100908.jpgSzeptember 14-én, kedden 17 órakor lesz a bonyhádi premierje a többszörös díjnyertes „Gypsy Caravan”, azaz a „Kanyarog az út – Egy cigánykaraván meséi” címû, magyar feliratos filmnek. A helyi mûvelõdési központban a Vörösmarty Mihály ÁMK és a Magyar Vállalkozói Szalon mutatja be a filmet, melynek szereplõi: Fanfare Ciocarlia, Esma Red¾epova, Taraf de Haïdouks, Maharaja, és Antonio el Pipa Flamenco Ensemble, rendezõje pedig Jasmine Dellal. A film a romák zenéjének és életének ünneplésérõl szól. Táncra buzdít, ragyogóvá varázsolja a lelket, miközben betekinthetünk a Cigánykaraván amerikai turnéjába. A filmvetítést romákról szóló vita és beszélgetés követi, melyen részt vesz Ella Veres, a filmstúdió munkatársa. A belépés díjtalan.

A filmvetítést a másság elfogadása jegyében szervezik. A filmkészítõk hitvallása, hogy a roma emberekkel és közösséggel szemben egyre terjedõ negatív hozzáállás, elõítéletek és megbélyegzés oka elsõsorban az ismerethiány, a „tudatlanság”. Sajnálatos jelenség az, hogy a romákat kevesen ismerik igazán, ennek ellenére távolról, kellõ ismeret nélkül véleményt formálnak róluk. Az etnográfiát és a koncertfilmet hatásosan egyesíti a brit Jasmine Dellal munkája, ami a világ négy különbözõ országából érkezett öt cigánybanda útját követi 2001-es amerikai turnéjukon. A zenei stílusok a flamencótól a rezes bandáig, a román hegedûtõl a Balkán popig, az indiai folkig, a ragáig és a jazzig terjednek.

Romániában – a Magyarországon épp most zajlóhoz hasonló – „körutat" járt be a film, melynek vetítéseit a közönséggel való beszélgetések és elõadások követték. Bulgáriában az amerikai nagykövet úgy fogalmazott: azért támogatja a film oktatói céllal való terjesztését, mert míg a követség több ezer dollárt költ roma kisebbségi oktatási projektekre, addig ez az egy film képes arra, hogy hatékonyan elérje a nem-roma lakosok szívet, és hogy a roma közösségek problémáit, érzéseit hasonlónak mutassa be a nem-romák gondjaihoz, örömeihez, élményvilágához. Egyébként a film nem teljesen ismeretlen a magyar közönség számára sem, hiszen 2009 áprilisában bemutatták a Duna Televízióban.

Két filmelõzetes:

http://www.youtube.com/watch?v=aqvLcmG8RU0&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=7lIMu2QMLtQ&feature=related