A TÁMOP pályázat megvalósítása az óvodákban

A 2009/10-es tanévben Bonyhád városa eredményes pályázatának nyomán a TÁMOP 3.1.4 program keretében a BONI Bölcsõde – Óvodai Intézmény Egység Szélkakasos és Malom Óvodáiban 1-1 csoportban került sor a kompetencia alapú óvodai programcsomag bevezetésére. A programcsomag az Óvodai nevelés országos alapprogramjának szellemiségében készült. Az óvodapedagógián belül maga a programcsomag is új fogalom, mely kettõs jelentéstartalommal bír. Egyrészt egyes elemei részenként illesztve is felhasználhatók szinte bármely legitim helyi nevelési programhoz, másrészt – nevének megfelelõen – egészben is, komplexen és csomagként kezelve is használható.

A „Varázskapu” címet viselõ helyi nevelési programhoz illesztve próbálták ki a programcsomag közel 20-20 tématervét Ferencz Éva és Kövérné Dechant Krisztina óvodapedagógusok a gyakorlatban. Valódi tudás az, amit a gyermek maga fejt meg, és cselekvésen keresztül sajátít el. Ennek érdekében fontos, hogy minél több tapasztalathoz jusson, élményeket élhessen át, és természetes kíváncsiságát kielégíthesse. Ezért a játékba integrált önkéntes és cselekvéses tanulás az óvodai tanulás útja.

Sok érdekes és izgalmas dolog várta egész tanévben a gyerekeket, lelkes tevékenykedésüket fotók, videó felvételek õrzik. Továbbképzések, folyamat-tanácsadás és szakmai mentor segítették a kollégákat a tanév során, a bevezetés tapasztalatainak nyomán módosult a helyi nevelési program, kiegészülve saját fejlesztésekkel, melyek megalkotásában részt vett mindkét óvoda nevelõtestülete. A szülõk és gyerekek körében is kedvezõ fogadtatásra talált a bevezetés, a folytatásban újabb csoportok csatlakoznak – más óvodákból is.

Horváth Klára és Lovászné Máté Klára szakmai vezetõk