Száznegyvenen edzõtáboroznak a gimnáziumban

20100811.jpgBenépesültek ezen a héten a bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnázium sportpályái, és az áprilisban felavatott kétezer négyzetméteres atlétikai csarnok. Scheidler Géza edzõtõl megtudtuk, hogy az elõzõ években évrõl évre megfigyelhetõ volt nyári edzõtáboraikban a létszámcsökkenés, idén azonban robbanásszerûen nõtt a táborba érkezõk száma.

– Szekszárdról 60 kosárlabdázó lány jött, a 80 atléta pedig Bonyhádot, Dombóvárt, illetve Kaposvárt képviseli. Számomra is nagy meglepetés volt, hogy a csarnokban is nagy élet van. A kosarasok bent dolgoznak két csoporttal, plusz atléták is bemennek edzeni, nagyon jó munkahangulat van. Fantasztikus, ahogy a sportágak egymás mellett tudnak dolgozni. Nálunk atlétáknál csoportokban folyik a munka. A többség alapozó jelleggel dolgozik, tehát nincs komoly technikai különbség, de természetesen van külön dobó, ugró és futó csoport is. Mi edzõk is váltjuk néha egymást, hogy kicsit mást is halljon a gyerek. Például a szekszárdi fiúk tízpróba csapatversenyre készülnek, és most én segítek nekik megtanulni a rúdugrást. Hat atléta- és 4 kosárlabdaedzõ tevékenykedik a táborban. Este megbeszélést tartunk, a gyerekek 10-kor mennek aludni, fegyelmi probléma nincs. A keményebb edzések mellett lazább kocogásokat és uszodalátogatást is beiktattunk.

– Az ország második legnagyobb atlétikai csarnoka nyílt meg a bonyhádi gimnázium területén. Közeleg a téli felkészülési idõszak, érdeklõdnek-e már a régió edzõi az itteni edzéslehetõség iránt?

– Több edzõkollega kérdezte már, hogy õsszel meg a téli idõszakban jöhetnek-e a hétköznapokon. Válogatott szintû sportolók is edzenének itt Pécsrõl, Kaposvárról, Szekszárdról, de még Székesfehérvárról is. Fölösleges lenne Budapestig elutazni, amikor Bonyhádon is biztosítottak ugyanazok az edzési feltételek. Fantasztikus lesz, ha egy csarnokon belül foglalkoznak a kicsikkel és a középiskolásokkal, és köztük edzenek majd válogatott szintû versenyzõk is, ami óriási húzóerõ lenne a gyerekeknek, és a megfelelõ mozgássort is könnyebben eltanulnák, lemásolnák. Most a táborban örömmel tapasztaltam, hogy a csarnok jó idõben, nyáron is tökéletesen kihasználható. Zárt környezet van, csendesebb mint a kinti pálya, a jó szigetelésnek köszönhetõen nincs bent meleg, és mindez vonzó a sportolók számára. Õsztõl biztos, hogy egy idõszakban az atlétika meg fogja tölteni a csarnokot, de vannak terveink arra, hogy sportlehetõségeket kínáljunk a lakosságnak. Az óvodásoknak játékos sportrendezvényeket szerveznénk, a csarnok hatalmas belsõ tere lehetõvé tenné, hogy közben a szülõk is sportolhassanak. Az atlétika nem gyermeksport, viszont fontos, hogy a kicsik is érezzék otthon magukat a sportpályán, szeressék meg a mozgást, és a késõbbiekben kiválasztódhat közülük olyan, aki az atlétikánál köt ki. Szeretnénk, ha kihasznált lenne a csarnok, ezért több sportlehetõséget is kínálunk majd. Lehet itt teniszezni, kosárlabdázni, futballozni, röplabdázni, kézilabdázni, már a teljes labdás tér lehálózása is megtörtént, hogy visszapattanó labda ne zavarja a játékot. Szeretnénk, ha a bonyhádiak magukénak éreznék az atlétikai csarnokot, és kihasználnák a sportolási lehetõségeket.