A Tanodás gyerekek a nyári szabadidejüket is hasznosan töltik

A nyári szünidõben a diákok többnyire félreteszik a füzeteket és a tankönyveket, és szórakozással, pihenéssel, nyaralással töltik a két és fél hónapot. A Bonyhádi Független Roma Egyesület vezetõjétõl, Babai Lászlótól megtudtuk, hogy az általuk mûködtetett Tanoda fiataljai a vakáció ideje alatt is sokat vannak együtt, és hasznosan töltik szabadidejüket.

– A TÁMOP Tanoda pályázatának köszönhetõen Fonyód-Alsóbélatelepen táboroztunk négy napot, a 30 gyerekkel 5 felnõtt utazott. Szerencsére jó idõt fogtunk ki, így a tervezett programokat meg tudtuk valósítani. Voltak sporttevékenységek, szabadidõs- és kézmûves foglalkozások, és természetesen elsõsorban fürdés a Balatonban. Meglátogattuk a balatonlellei szabadidõ klubot is, ahol a gyerekek jót játszottak. Valamennyien kipihentük a tanév közbeni fáradalmakat.

– A Tanoda nyáron bezárja kapuit?

– Nem, a foglalkozások nyáron is várják a gyerekeket. Akik jól teljesítettek az iskolában és nem buktak meg, azokkal nyári foglalkoztató keretében foglalkoznak a mentoraink: interneteznek, kézmûves foglalkozások vannak, illetve – a pályázati elõírásban kötelezõen szerepel – minden hónapban van egy településen kívüli kirándulásunk. Elsõsorban Pécsre járnak a gyerekek moziba, bevásárlóközpontba, de megnézték egy cigány festõ kiállítását is. Akik a tanév végén megbuktak valamelyik tantárgyból és készülnek a pótvizsgára, velük délelõttönként a mentorok foglalkoznak. Ez 6-8 gyereket érint. Vannak köztük nem Tanodás fiatalok is, akiknek a felkészítését azzal a feltétellel vállaltuk, ha naponta minimum 1,5-2 órát itt vannak nálunk.

– A Bonyhádi Független Roma Egyesület több nyertes pályázatot is bonyolít egyszerre.

– Van még két TÁMOP pályázatunk, melyek hivatalosan augusztus végén záródnak. A Társasjáték a romák foglalkoztatásáért címû projektünkben ha nem teljesülnek e hónap végéig a foglalkoztatási indikátoraink, úgy december végéig meghosszabítható a pályázat. Itt 15 irodavezetõi, és 15 biztonsági õr képzését bonyolítottuk le, és azt vállaltuk, hogy a 30 emberbõl 17-et elhelyezünk a nyílt munkaerõpiacon. Ez a pályázatunk 2007 januárjában íródott, akkor még nem volt gazdasági válság. Azóta nagyot változott a világ, és nagyon nehéz a nyílt munkaerõpiacon elhelyezni embereket. Jelen pillanatban 15 fõnek találtunk munkát, muszáj még néhány embert elhelyeznünk munkahelyen. Amennyiben ez az indikátor nem teljesül, úgy visszafizetési kötelezettségünk támad, ami végzetes következményekkel járna az egyesület számára, hisz itt 56 millió Ft-nak az arányos visszafizetésérõl lenne szó, ami több mint 10-15 millió, és ezt az egyesületünk nem tudja bevállalni. Pengeélen táncolunk…

Augusztusban zárul a kétéves Norvég Civil Alap pályázatunk is. Ennek keretében futballcsapatot szerveztünk a Tanodás gyerekek számára, és beneveztük õket az U14-es megyebajnokságba. Sikerként könyveljük el, hogy a tehetséges gyerekeket mind leigazolták: több játékos Bonyhádra kerül, illetve hárman a Szekszárdi UFC-hez. Örömteli, hogy a szakemberek látnak bennük fantáziát. Három sportolónkat kiválasztották, és részt vehetnek augusztus végén egy csillebérci labdarúgó táborozáson, ahol NB-s csapatok szakemberei segítik a felkészülési munkát. Ennek a pályázatnak köszönhetõen igazán nagy élményekhez juthattak a gyerekek, hisz külföldi nagy futballklubokhoz is eljutottunk, láthattak nívós bajnoki mérkõzéseket. Elsõsorban az volt a célunk, hogy a gyerekek ne csavarogjanak, ne dohányozzanak vagy kábítószerezzenek, hanem rendszeresen sportoljanak, fizikailag fejlõdjenek, és emellett a tanulást se hanyagolják el. A két év alatt közel 30 gyerek vett részt ebben a programban.