Szépen csillog a B-Beton KSE ezüstje

20100719-2.jpgA B-Beton Bonyhádi KSE a 2008-2009. évi bajnokságban a honi második vonalban addigi legjobb eredményét érte el. A férfi felnõtt kosárlabda csapat a VI. helyen végzett, de jó eredményt ért el az U20-as csapat. A serdülõ, kadett, junior csapatok a régiós bajnokságokban szerepeltek. Az egyesület vezetésének célja az elõzõ bajnokságban jó eredményt elért felnõtt csapat összetartása mellett 1-2 játékos igazolása volt. Végülis a csapatot sikerült együtt tartani, Morgen Ferdinánd felépült sérülésébõl, T licenszes játékengedéllyel irányító poszton korosztályos válogatott játékossal, Márkus Tamással erõsödött a keret! A B-Beton felnõtt csapata a 2009-2010-es bajnokságban: Lukács Attila, Lõrincz Viktor, Vörös Ferenc, Verli Róbert, Rutkai Péter, Bertha Bálint, Tömösváry Máté, Lepsényi Norbert, Kovács Balázs. 20 éven aluliak: Morgen Ferdinánd, Márkus Tamás, Csûrös Bence, Gébert Attila, Pechár Csaba, Dománszky Zoltán, Eller Zoltán, Sebestyén Bálint, Víg Balázs. Az utánpótláscsapatok továbbra is: U20, junior, kadett, serdülõ csapatok és egy elõkészítõ csoport. A B-Beton vezetõ edzõje: Murvai Árpád, utánpótlásedzõk: Puha Jenõ, Biszak Erika, és Kovács Edit.

Célkitûzések a felnõtt csapatnál: a minimális cél az elõzõ évi eredmény elérése, merészebb álom valamelyik dobogós hely elérése. Az utánpótláscsapatoknál a célkitûzés változatlan, az U20-as korosztályból minél több hazai nevelésû játékos irányítása a felnõttekhez. A vezetés célkitûzése nem volt megalapozatlan, amit bizonyított már a csapat õszi szereplése. A tizenkét csoportos NBI/B nyugati csoportját veretlenül 11 gyõzelemmel zárta a csapat. Kuriózum: hogy elsõ ízben sikerült gyõzni a legnagyobb mumus, a Veszprémi Egyetem csapata ellen, ráadásul idegenben.

A csapat a bajnokság mellett a szövetség által elsõ ízben kiírt Dr. Hepp Ferenc emlékversenyen is részt vett. Az elsõ fordulóban az NBI/B két legerõsebb csapata találkozott egymással a nyugati csoportban. Hosszabbítás után bonyhádi siker született. Majd a PEAC, a Baja Bácska, és a Szolnoki Fõiskola csapatain is túljutott a B-Beton, így a csapat az Országos Torna négyes mezõnyébe jutott. A négyes döntõre 2010. január 9-én és 10-én került sor Jászberényben. Résztvevõk: Jászberény, Óbudai Kaszások, Soproni Tigrisek, B-Beton Bonyhádi KSE.

Az Óbudai Kaszások legyõzése (95-73) után a döntõben a Jászberény csapata 106-93-ra bizonyult jobbnak a bonyhádi csapatnál, így a 2. helyen végzett a B-Beton. Ezzel jogot szerzett a csapat, hogy a Magyar Kupában folytassa a kupaszereplést a 14 A csoportos csapat társaságában. A Kecskemét több válogatott játékossal (Bencze, Wittmann) volt a B-Beton ellenfele. A rekord nézõszám (500 nézõ) elõtt sorra kerülõ találkozón végülis az A csoportos csapat gyõzött 11 ponttal, de igencsak meg kellett küzdenie ezért a sikerért.

Januárban folytatódott a bajnokság. A tavaszi szezonban azonban 3 vereség is becsúszott. Idegenben a Bp. Honvéd, a Sopron, és a Nagykanizsa otthonában szenvedett vereséget a csapat, hazai pályán viszont valamennyi ellenfélnél jobb volt a B-Beton. Az alapszakaszban tehát: 19 gyõzelem, 3 vereség volt a mérleg.

Így a nyugati csoport 1. helyezettje lett a csapat. A további sorrend: 2. Nagykanizsa, 3. Veszprém, 4. Sopron. A Keleti csoportban: 1. Jászberény, 2. Szeged, 3. Hódmezõvásárhely, 4. Eger. Ez a 8 csapat mérkõzhetett a feljutásért, az NBI/A csoportba kerülésért. A kiírás szerint a bajnokcsapat kerül a magasabb osztályba.

20100719-1.jpgA Bonyhád az Eger és Hódmezõvásárhely csapatain kettõs gyõzelemmel jutott túl, a Jászberény együttesét hazai pályán 4 ponttal legyõzte, Szegeden viszont vereséget szenvedett. Az utolsó elõtti fordulóban került sor a Szeged elleni visszavágóra Bonyhádon. Ekkor már csak ez a két csapat volt versenyben a bajnoki címért. A Bonyhádon sorra került mérkõzés is a Szegednek sikerült jobban, így õk nyerték a bajnokságot.

Az utolsó fordulóban Jászberényben zárta a bajnokságot a csapat. Végülis ez a mérkõzés is ki-ki találkozó volt. A csapat célja a 4 pontos hazai elõny megtartása volt. A mérkõzésen már-már reménytelen helyzetbe kerültek Lukácsék, hisz az utolsó negyedet 23 pontos hátrányból kezdték. Négy perccel a találkozó vége elõtt még mindig 20 pont volt a Jászberény elõnye. Ezt a hátrányt sikerült egy óriási hajrával ledolgozni, végülis 2 ponttal gyõzött ugyan a Jászberény, de ez a vereség gyõzelemmel ért fel a B-Beton számára. A négybõl két pont elõny megmaradt, így a Szeged mögött ezüstérmet szerzett a B-Beton Bonyhádi KSE.

Ez a siker a csapatsportágakban a legnagyobb siker, amit bonyhádi csapat elért. A következõ bajnokságban is cél a jó szereplés, Bonyhád város hírnevének növelése.