Komposztládák igényelhetõk

20100422-4.jpg20100422-6.jpgA bonyhádi Laurus Alapítvány a „Komposztálókat a Völgységbe!” projekt keretében – pályázati támogatásnak köszönhetõen – az idei évben 300 komposztládát és földrostát oszt ki a jelentkezõk körében. Ebbõl az elsõ 150 eszköz már gazdára is talált, a fennmaradó 150-bõl még lehet igényelni, ezek kiosztása augusztusban várható. A jelentkezési lap letölthetõ a www.laurusalapitvany.hu Internetes oldalról, vagy személyesen is fel lehet keresni a Laurus Alapítvány irodáját Bonyhádon, a Fáy lakótelep 9. szám alatt. A Völgység bármely településérõl várják a jelentkezõket, és társasházak vagy intézmények is igényelhetnek komposztládát, maximum öt darabot. Amennyiben több mint 300 igény érkezik, akkor jövõre megismétlik az akciót.

20100422-5.jpgA komposztládák átvételekor egy egyórás szóbeli tájékoztatón kell részt vegyenek az új tulajdonosok – eközben gyermekeik természetes anyagokból alkothatnak tárgyakat. Mindenki kap egy tájékoztató füzetet a komposztálók használatáról, illetve késõbb hírlevél formájában tájékoztatják a ládatulajdonosokat az épp aktuális komposztálási tudnivalókról.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

20100422k.jpgÉs hogy miért fontos, hogy komposztáljunk? Évente 70-80 millió tonna hulladék keletkezik Magyarországon, ebbõl évi 4,5-4,8 millió tonna a települési szilárd hulladék. Bonyhád a 15 ezer lakosával, évente közel 6,3 millió kg háztartási hulladékot termel, ami évi 31.500 köbméter hulladékot jelent. Ezek a mennyiségek jelentõsen csökkenthetõk lennének, ha odafigyelnénk a hulladék ártalmatlanítására, az újrahasználatra, a szelektív gyûjtésre, illetve a megelõzésre. Utóbbi része a tudatos termelés, a tudatos fogyasztás, és a komposztálás. Magyarországon a szemét 13 %-át hasznosítjuk újra, 9 %-át elégetjük, komposztálásra szinte semmi nem kerül (1 %), míg a maradék 77%-ot egyszerûen kidobjuk: a kukánkba kerülõ hulladék 30-32 %-a komposztálható szerves hulladék. Saját háztartási hulladékunk mennyiségét tudatosabb vásárlással, házi komposztálással és szelektív hulladékgyûjtéssel akár 70%-kal is csökkenthetjük! A komposztálás során a szervesanyagok különbözõ mikro- és makroszervezetek közremûködésével egyszerû vegyületekre bomlanak le, átalakulnak és a nem ásványosodott szervesanyagokkal humusz anyagokat képeznek. A létrejövõ komposzt tulajdonképpen mesterséges humusz, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz.