Véget ért a takarítónõk képzése Váralján

varalja_0124.jpgTavaly kezdõdött Váralján a Péró telepfelszámolási program. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány, és a Regionális Munkaügyi Központ Bonyhádi Kirendeltségének támogatásával indult a Péróból a faluba program keretében két képzés, melyben tízen takarítónõi, tízen pedig kõmûves végzettséget szerezhetnek. A takarító képzés keretében írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgát tettek a hölgyek, utóbbival január 23-án zárult ez a programelem. Az építõipari szakmák képzése márciusban fejezõdik be.

– A programnak több eleme van, a képzések terén mérföldkõhöz érkeztünk ma – mondta Szõke Attiláné programvezetõ a takarítói záróvizsga napján. – Cél a szakképesítõ vizsga illetve bizonyítvány megszerzése azok számára, akiknek nincs megfelelõ szakmai végzettségük, hogy keresõképes foglalkozáshoz jussanak és munkát tudjanak vállalni. A takarítói az országos képzési jegyzéken szereplõ szakma, állami végzettséget ad. A másik képzési elem márciusban fejezõdik be, falazó- és vakoló kõmûves szakmában fog vizsgát tenni tíz férfi.

A tanulók többsége a Péróban lakik, Váralja azon részén, ahol a telepfelszámoló program elindult. Cél, hogy minél többen elköltözzenek a Péróból, annak telepjellege folyamatosan megszûnjön, és egy másik konstrukció alakuljon ott ki a község rendezési tervének megfelelõen. Nyolc családnak sikerült másik épületet vásárolni a program keretében úgy, hogy ehhez 3 millió 375 ezer Ft-os állami hozzájárulást is kaptak a Szociális és Munkaügyi Minisztériumon, valamint a Magyarországi Cigányok Közalapítványán keresztül. Ez természetesen nem volt elegendõ a házak megvásárlásához, ezért a családok igénybe vették a szociálpolitikai hitelt, és esetenként egyéb hiteleket is. Szinte minden család belement hitelkonstrukcióba, ezért is fontos eleme a programnak a munkavállalás.

A Péróban elsõsorban olyanok maradtak, akiknek nincsenek kicsi gyerekei, illetve csak egy kisgyermekes család döntött úgy, hogy nem akar eljönni a teleprõl. A többiek vagy egyedülállók, vagy idõsebbek, és úgy döntöttek, hogy nem szeretnének új helyre költözni. A program végére négy életveszélyes ház lebontásra kerül, lesz egy tereprendezés, és akik a hegyben úgynevezett barlangban laknak, õk lejönnek a Péróba, és a barlang betömedékelése is megtörténik. Úgy gondolom, ezek nagyon pozitív lépések, és nagyszerû dolog hogy ilyen lehetõségük van az itt élõ embereknek.

– Az elhelyezkedésben is segítenek a képzéseken résztvevõknek?

– Igen, a programban dolgozik egy munkaerõpiaci referens, akinek az a dolga, hogy megtalálja a munkahelyeket a térségben. A takarítóképzéshez kapcsolódóan felkeresett több céget is, elsõsorban bevásárlóközpontokat és önkormányzati intézményeket, ahol takarító szakképzéssel a hallgatóink el tudnak helyezkedni. Ahhoz, hogy tényleg minõségi változások valósuljanak meg az emberek és a családok életében, 2009. december 31-ig körbeveszi õket egy segítõ szolgálat (családi koordinátor, szociális munkás, munkaerõpiaci menedzser), és utánkövetést is végzünk. A pályázatban egyébként is vállaltuk, hogy segítünk elhelyezkedni a képzésen résztvevõknek, ami úgy látom nem lesz teljesíthetetlen feladat.