Elfelejtett Berekalja

A hidasi dombok mögötti völgyben fekszik egy kis baranyai település, Berekalja. Közigazgatásilag Mecseknádasdhoz tartozik, de közelebb van hozzá Hidas, Cikó és Bonyhád is. Baranya és Tolna megye határán fekszik, Baranyában. Szilárd burkolatú útja nincs, így fokozatos elnéptelenedésre ítélt település volt a múltban és napjainkban is. Egy család lakja lassan már másfél évtizede. Házai közül kettõ áll csak, a többi rom, vagy helyük alig észrevehetõ az elvadult bozótosban. Nem is falunak, hanem egy pusztának vagy tanyának látszik. Pedig valamikor egy kis falu rejtõzködött itt.

Bonyhádiak egyik kedvenc kirándulóhelye volt még a hetvenes években. Nem volt olyan kisiskolás, aki ne járt volna Berekalján valamilyen iskolai kirándulás alkalmával. Sokan számháborúztak rétjein és a völgyet körülölelõ erdõkben. Biztosan felejthetetlenek sok régi diák számára a szalonnasütések és paprikáskrumpli fõzések. Akkor természetes volt, hogy kirándulásokat szerveztek környékére – zömmel gyalogos vagy kerékpáros túrákat -, összekötve a programot a közeli híres rom, az Ótemplom felkeresésével.

Napjainkban már jelzett turistaúton is meg lehet közelíteni Berekalját. A Bonyhádról induló sárga sáv jelzésû turistaúton az Árpád-házi Szent Erzsébet nevét viselõ szociális otthon mellett, a Hidas-Bonyhád vasútállomáson és Kis-Hidason át jutunk Berekaljára. Onnan Cikó mellett vezet a sárga sáv jelzés. A Cikó dél-nyugati magaslatán álló kereszttõl ágazik el a sárga négyszög jelzésû turistaút, amelyen a Petõfi utcán a falu központjába és a cikói vasúti megállóhoz lehet sétálni. Ez a túra közel tizenhárom kilométer hosszú. Kényelmes tempóval és több pihenõvel hat óra alatt tervezhetõ a szükséges menetidõ.

Jelzett turistaúton Beregalját Mecseknádasd felõl is meg lehet közelíteni, a mecseknádasdi autóbusz megállótól induló piros sáv jelzésû turistaúton, majd a Rác-hegy utáni leágazó piros kereszt jelzésû turistaúton, amely csatlakozik a Bonyhádról érkezõ sárga sáv jelzéshez. Berekaljától jelzetlen földúton az Ótemplomhoz vagy Kishidasra lehet könnyen eljutni. Ófaluból is vezet jelzett út Berekaljára, de jelzetlen úton is könnyû eljutni. Legkönnyebben az Ótemplom mellett vezetõ földúton tudjuk elérni a települést. Autónkat a templomrom közelében parkolva kényelmes oda-vissza sétával két-három óra alatt teljesíthetõ az út. Esõs idõben nem ajánlom ezt a túrát, mert a nagy sár kellemetlen emlékeket hagy a kirándulókban. A pontos tájékozódáshoz javaslom a Cartográphia Kiadó 2002-ben megjelent Szekszárdi-dombság, a Dél-Sárköz és a Gemenci-erdõ turistatérképét.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. április 22.