A Dobogó

Ebben az évben nagyon késik a tavasz. A közeli Mecsek több mint egy hónapja csak havasan mutatja csúcsait. Ablakomból kinézve jól lehet látni a Keleti-Mecsek csúcsait, köztük Tolna megye legmagasabb pontját, az 584 méter magas Dobogót. Kevesen tudják, hogy hol van ez a csúcs. Számunkra Váraljáról lehet legközelebb elérni.

A vasúti megállótól induló kék kereszt jelzésû turistautat kell követni a falun keresztül, a váraljai parkerdõn át a volt erdészházig. Továbbra is a kék kereszt jelzést kövessük a Farkas-árkon át. A folyamatosan szûkülõ völgyben források közelében vezet utunk. Elõször a Jágerok-kútja mellett haladunk el, amit nehéz észrevenni, mert a turistaúttól beljebb fakad a patak oldalában. Érdemes megnézni, felújítását most kezdték el, nemsokára új felirat is kerül föléje. Távolabb a Kalán Miska kútja ered közvetlen a földút mellett egy jellegzetes bükkfa tövében. A Lapát-vár nevû hegy lábánál tör a felszínre a Vadvirág-forrás, mely a zöld kereszt jelzésû turistaút melletti útkeresztezõdésben bújik meg és várja kellemes vízével a szomjas turistákat.

Folytatva utunkat a kék kereszt jelzésû úton a Lendület-forrás mellett haladunk el. A forrás után egy hirtelen emelkedõvel elhagyjuk a Váraljai-völgyet és találkozunk a sárga sáv, a sárga kereszt, a zöld kereszt és a zöld háromszög jelzésû turistautakkal. Mi itt észak felé fordulva, vagyis jobbra megyünk tovább. Elõbb a zöld kereszt jobbra, majd a sárga kereszt jelzésû turistaút balra ágazik le utunkról. Röviddel a sárga kereszt jelzésû turistaút kanyarodása után letérünk a turistaútról jobbra, északi irányba. Közepes emelkedõ után megpillanthatjuk a bükkös erdõben a magassági pont mellett álló kopjafát, amely Tolna megye legmagasabb pontját jelzi. Rajta a következõ felirat: Tolna megye legmagasabb pontja Dobogó 584 m, állíttatta a Tolna Megyei Természetbarát Szövetség, Solymár Imre tiszteletére. A kopjafát Beréti István népi iparmûvész faragta 1998-ban.

Csodálatos panoráma nyílik a hegycsúcsról, igaz a fák lassan eltakarják a kilátást. A nyiladék szélétõl tiszta idõben jól lehet látni Bonyhádot és a környezõ falvakat. Aki veszi a fáradságot és megmássza a Dobogót, annak felejthetetlen élményben lesz része ilyenkor tavasz elején. A visszaúton – amely lehet az ide vezetõ, vagy talán a sárga kereszt jelzésû turistaút – érdemes megállni hosszabb idõre a Váraljai horgásztavak mellett. Ilyenkor kora tavasszal csodálatos az erdei vizek környéke. A túrán jó ha velünk van a Mecsek turistatérképe.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. március 11.