Lengyel-Annafürdõ környéke

A Völgység legrégibb fürdõhelye a Lengyel melletti Annafürdõ. Igazán alig ismerik. Sokáig vadászházáról volt híres. Arra már csak a régi lengyeliek közül is kevesen emlékeznek, hogy a két világháború között üdülõhelyként üzemelt. A helyet az Apponyiak közül Rudolf gróf alakíttatta ki fürdõvé, hogy a közelben fakadó forrás vize gyógyítsa meg felesége, Anna grófnõ reumáját. Ez sikerült. A név gróf Apponyi Rudolfné keresztnevét takarja. Az 1860-as évektõl már a környék lakói is szabadon látogathatták és használhatták is a fürdõt. Apponyi Rudolfné halála után nevezték el Annafürdõnek és Anna-forrásnak a környéket. Ma már csak a forrást találhatjuk meg, a fürdõ megszûnt még a II. világháború elõtt.

A területen gazdálkodó állami erdészet vadászházat épített itt, majd 1975-ben megyei jelentõségû védett természetvédelmi területté nyilvánították Annafürdõ környékét. Az Anna-forrás látja el a vadászházat és a mellette lévõ erdészházat vízzel, amit hidrofor segítségével juttatnak a házakba. 2002-ben a területen gazdálkodó állami tulajdonú Gyulaj Erdészeti és Vadászati Rt. az üresen álló erdészeti épületeket átalakíttatta erdei iskolává. A csodálatos környezetbe egy jól és kényelmesen berendezett létesítményt tervezett az erdészet. A neve Lengyel-Annafürdõi Turisztikai és Természetismereti Központ. Negyven férõhelyes szálláshelyként is üzemel, jól felszerelt konyhával. Az erdei iskola mûködtetését kényelmesen berendezett tanterem segíti. Szabadtéri foglalkoztató, kemence és erdei játszóház várja a vendégeket, zömmel általános- és középiskolás tanulókat és kísérõiket.

Az erdei iskola közvetlen környékén három különbözõ hosszúságú turistajelzéssel ellátott tanösvényen lehet sétálni. Kilátó és horgásztó is van a közelben. A környék útjait egy kihelyezett térképtábla mutatja az érdeklõdõknek. Annafürdõt a Lengyeli Apponyi Sándor Szakképzõ Iskola melletti autóbusz megállótól „piros négyzet” jelzésû turistaúton lehet gyalogosan megközelíteni. Ugyanezen a jelzésû turistaúton a kurdi vasúti állomástól is el lehet jutni az erdei iskolához. A környéken – a kirándulók örömére – jól jelzett turistautak találhatók. Döbröközrõl és Mucsiból is könnyû eljutni Annafürdõre a „piros sáv”, majd a „piros négyzet” jelzésû turistautakon. A „piros négyzet” jelzésû turistaúton tudják felkeresni a környék már lassan elfelejtett búcsújáró helyét, a Papdi-kápolnát. A közeli „Török-sáncokat”, a világhírû lengyeli õskori sáncokat, amelyet Wossinsky Mór 1882-tõl 1888-ig tartó itteni ásatásai tettek ismerté, ezen a turistaúton lehet megközelíteni.

Az utóbbi években ismétlõdõ hagyományos rendezvény az Anna napi bál az erdei iskola mellett, amelyet Tóth Lajosné szervez nagy sikerrel. A résztvevõk létszáma már ezer fõ körüli. A környék hosszabb túrái elõtt érdemes a Völgység Turista Egyesülettõl a jelzett turistautakról felvilágosítást kérni, mert turistatérkép még nem jelent meg a környékrõl. A hosszabb túrák esetén az intenzív vadászat miatt a turistautakról nem ajánlatos letérni. 

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. július 1.