Felemás évet zárt a bonyhádi ÁMK

Felemás évet tudhat maga mögött a bonyhádi Vörösmarty Mihály Általános Mûvelõdési Központ kollektívája. Juhász Józsa igazgató a gazdasági nehézségekkel magyarázza, hogy több tervezett rendezvényük is meghiúsult. Viszont nem látják sötéten a jövõt, hiszen akadtak azért szép számmal látogatott programjaik is, az intézményben mûködõ klubok aktívak, és a bonyhádiak ötleteikkel is felkeresik õket.

20090109_muv1.jpg– A 2008-as év a mûvelõdési ház életében több szempontból is jelentõs volt. Az év elején mindjárt Wass Albert születésének 100. évfordulójára emlékeztünk, megkoszorúztuk az író szobrát, és megrendeztük a hagyományos vers- és prózamondó versenyt. A tavalyi a Reneszánsz éve volt hazánkban, mi is több programmal készültünk, amelyek közül sajnos érdeklõdés hiányában elmaradt néhány. Májusban a gyereknapi reneszánsz játszóházunk nagy sikert aratott, de utána hiába hirdettünk a Medici kiállításra utazási lehetõséget, nem volt kellõ számú jelentkezõ. Egy nagyon szép királyi lakomával készültünk az õsz folyamán, sajnos ez is meghiúsult anyagiak és érdeklõdés hiányában. Azt lehet mondani, hogy igazából a gyerekeket mozgatta meg a másik olyan nagyobb esemény is, amely a reneszánsz jegyében folyt: egy vetélkedõ, melynek januárban lesz a lezárása.

20090109_muv3.jpgAz összbenyomás minden programunkkal kapcsolatban az, hogy a szûkülõ anyagi körülmények sajnos behatárolják, hogy milyen eseményeket látogatnak az emberek, akik egyre inkább begubóznak a négy fal közé, és kevés programot élnek meg közösségben. Ezt mi is nagyon rosszul éljük meg, hisz mi a közönségért vagyunk, szeretnénk minél több szép és értékes alkalmat biztosítani a számukra. Sajnos az intézményi költségvetés is szûkülõ kereteket mutat. Egyébként a hagyományos programjaink jó része sikerrel valósult meg: a legnagyobb közönséget vonzó Tarka Fesztivál ismét jól sikerült, és az Országos Népzenei Találkozónkra is sokan ellátogattak.

Az elmúlt évben változás történt a mozi életében. A forgalmazókkal kötött szerzõdéseink alapján már nem igazán érte meg heti 3 alkalommal vetítéseket tartsunk. Kevesen érdeklõdnek a mozielõadások iránt, ezért az utóbbi idõben havonta 2-3 alkalommal vetítünk csak filmet. És olyan filmeket, amelyekrõl úgy gondoljuk, hogy talán nullára futja ki magát a költségvetése. Ez bevált, és így mûködõképes maradhat a továbbiakban is a mozink.

20090109_muv2.jpgKiscsoportjaink mûködése jó, sokan járnak a klubokba, sokféle tevékenység folyik intézményünkben. Ez azt bizonyítja, hogy még mindig szükség van a közösségekre, hogy az azonos érdeklõdésû emberek együtt lehessenek és közösen bõvíthessék ismereteiket. Az intézmény fizikai létében a legjelentõsebb változás nyáron történt, a felújítások alkalmával megújult a színháztermünk. Igaz, hogy a székszám 400-ról 331-re csökkent, de nagyon kényelmes, szép környezet várja a látogatókat.

Reményeim szerint 2009-ben is tudunk majd újdonságot kínálni az embereknek. Talán jobban odafigyelnek majd azokra a programokra, amelyeket részben az õ ötleteikbõl merítve próbálunk megvalósítani. Kérem látogatóinkat, hogy jöjjenek el minél több eseményre, és ha ötletük, észrevételük van, azt beszéljék meg kollegáimmal. Lehetõségeink szerint igyekszünk biztosítani olyan egyéni vagy közösségi rendezvényeket, amelyekre igény mutatkozik.