03. A tiszta forráskód

Napjainkban a legtöbb marketingcélú weboldal látogatottságát a keresõeszközök adják pl. Google. Az ilyen keresõkben annál jobb helyezést ér el az oldal a találati listán, minél inkább megfelel a keresõrobotok elvárásainak. 

A keresõrobotok nem mások, mint elõre programozott algoritmusok, melyek pásztázzák a webet és folyton-folyvást keresik az új oldalakat. Amikor mi közzéteszünk egy cikket, egy újabb lehetõséget adunk a robotnak, hogy felülbírálja a keresõ találati listáját. 

Ha cikkünket képesek vagyunk keresõbarát módon megírni, az valószínûleg magasabb látogatottságot fog majd hozni oldalunkra. 

Nézzük tehát, hogy mely rangsorolási faktorok bírnak a legnagyobb súllyal a keresõrobotok feltérképezõ algoritmusában, és hogy mit tehetünk mi ezért:

  • Cikk életkora:
    Tehát ha vannak anyagaink, azokat tegyük mihamarabb közzé.
  • Dupla tartalom:
    Lehetõség szerint kerüljük az olyan anyagok közzétételét,amelyek már megtalálhatóak az interneten.
  • Kulcsszó a címben:
    Úgy fogalmazzuk meg írásaink címét, hogy azok tükrözzék a tartalmát és mindezt konkrétan, egyenes szavakkal.
  • Kulcsszó a cikkben:
    Az optimális szöveghossz 500 szó, melyben 25-ször szerepel a fõ kulcsszavunk, annak szinonímái és hasonló jelentésû szavak. Természetesen ehhez nem szükséges görcsösen ragaszkodni, használjuk józan eszünket.
  • Kulcsszó az alcímekben (Címsor1, 2, 3, 4, 5, 6):
    Ha a mûfaj engedi, használjuk ezeket az alcímeket. Ez jó ötlet lehet hosszabb szövegek tagolására is.
  • Cikkre mutató linkek száma:
    Ha tehetjük, tegyünk ki linkeket új írásainkra mutatva kedvenc fórumainkról, esetleg honlapunkról, vagy ismerõseink honlapjáról.
  • Bejövõ linkek relevanciája:
    Csak akkor linkeljük cikkünket, ha a linkelõ oldal témája releváns (kapcsolódó)a mi írásunkéhoz. Ez felhasználói szempont, a keresõrobot is figyelembe veszi.
  • Szabványos HTML forráskód:
    A HTML a legalapvetõbb webes programozási nyelv, szerencsére egyáltalán nem kell megismerkednünk vele. A tartalomkezelõ rendszerünk szövegszerkesztõje 100%-ban követi a szabványt. Egy dologgal azonban el tudjuk rontani a szabványt, amirõl a következõ fejezetben olvashatunk.