02. Tipográfiai alapok

Manapság a legtöbb portálnak, honlapnak egyedi stílusa (színvilága, szerkezete és kinézete) van. A tartalomkezelõ rendszerünk (Joomla!) beépített szövegszerksztõvel rendelkezik, amely lehetõséget ad a honlap stílusának felülbírálatára. Ezzel nem szabad visszaélni, az egységes stíluslap megszerkesztése a programozók számára nehézkes feladat, ha nem muszály, ne bíráljuk azt felül, mert így felborul az egységes stílus. Amennyiben az oldal stílusával kapcsolatosan elfogadhatatlannak tartunk valamit, inkább írjunk a programozónak és õ a honlap egészére nézve ki tudja javítani a hibát.

A leggyakoribb, és kerülendõ tipográfiai hibák a következõk:

  • Csupa nagybetûs szavak, mondatok, bekezdések, ritkán egész cikkek használata
  • Színek alkalmazása pl. betûre, háttérre stb.
  • Betûméretek módosítása (Ez csak címek esetében megengedett, de akkor se változtassuk a betûméretet, hanem alkalmazzunk (Címsor1, 2, 3, 4, 5, 6) formát a címekre)
  • Középre zárt szöveg

Figyelemfelkeltõ cikkek írásakor is kerüljük ezeket a megoldásokat, azonban ha ez elkerülhetetlen, szépérzékünkre hagyatkozva mértékkel eltérhetünk a szabályoktól. Amennyiben nem vagyunk képesek szép írást létrehozni, inkább kérjünk segítséget valakitõl!