Népzenei hagyományõrzés Bonyhádon

Bonyhádon a népzenei hagyományok ápolása és a táncházmozgalom évtizedek óta jelen van, a kétévente sorra kerülõ Országos Népzenei Találkozót 2008-ban immár tizenharmadik alkalommal rendezték meg a városban. A bonyhádi Zeneiskolában 2000-ben kezdte meg mûködését a népzene tagozat, így a népzenei utánpótlás is biztosítottnak tûnik a Völgységben, amiben nagy szerepet kapnak a profi elõadók.

Siklósi Krisztiántól, a bonyhádi Zeneiskola népzene tanárától, a medinai Sárenác Egyesület elnökétõl megtudtuk, hogy 2009-re is nagy tervekkel készülnek:

– Január 24-25-én Bonyhádra érkezik a Tükrös zenekar, egy továbbképzõ hétvégét tartanak a népzenészeknek, ahol magyar palatkai muzsikát tanítanak. Természetesen a nagyközönségnek is bemutatják tudásukat: 24-én 20 órától koncertet adnak a mûvelõdési központban, majd táncházba várják az érdeklõdõket. Március 7-8-án a Méta zenekar lesz a város vendége, õk szombaton 20 órakor koncerteznek, majd táncházat szervezünk a közremûködésükkel. Bátaszékre is szervezünk egy programot, ott január 31-én 20 órakor a Csík zenekar koncertezik, aztán a táncházban elsõként õk, majd a Csurgó zenekar húzza a talpalávalót.

– Ezeknek a rendezvényeknek gondolom az is a szerepük, hogy a fiatalokban felkeltsék az érdeklõdést a népzene iránt.

– Így van. A Sárenác Egyesület tagjaival találtuk ki, hogy jó lenne ilyen programok megrendezésére pályázni, és a Kulturális Alaptól nyertünk most támogatást. A népzenész növendékeknek egy életre szóló élményt jelent, ha olyan profi zenészekkel találkozhatnak, akik a hazai népzenei élet élvonalába tartoznak. Így azoktól az emberektõl tanulhatnak, akik még találkoztak erdélyi öreg muzsikusokkal, akik továbbadták a hagyományaikat. És remélhetõleg így a jövõ nemzedéke is hûebben fogja közvetítetni az autentikus népzenét.

A fotókon a zeneiskola népzenetagozatos növendékei láthatók a karácsonyi koncerten, Siklósi Krisztián vezetésével.

nepzene_20081230-1.jpgnepzene_20081230-2.jpg