Az Óbányai-völgy télen

Ilyenkor, tél végén is érdemes kimozdulni a jó meleg szobából. Bakancsot vagy csizmát húzva egy kellemes túrát tenni a friss levegõn igazi élmény. A kérdés inkább az, hogy hol túrázzunk?

Óbánya környékét ajánljuk télen felkeresni, hiszen mindig talál valami érdekeset az arra kiránduló. Meg lehet közelíteni a települést autóbusszal is, de érdemes a menetrendrõl elõre tájékozódni. Ha elhatározták magukat, hogy kimozdulnak a jó melegbõl, a kiránduló öltözetüket is gondolják át, öltözzenek rétegesen és melegen. Aki szeret szánkózni, arra is van lehetõség Óbányán, a könnyû és nehéz pálya rögtön a falu elején található.

A falu nyugati felétõl indulva a Mecsek-hegység egyik legszebb völgyét kereshetik fel, amit minden útikalauz javasol felkeresni az érdeklõdõknek. Kevés bonyhádi van, aki még nem járt arra vagy nem hallott róla. Ilyenkor télen viszont kevesen keresik fel, pedig csodálatos látványban lesz részük, ha a völgyet végigjárják.

Kisújbányáig a kék sáv turistaút jelzését követve kb. 3 km a táv. Többször kell a völgyben folyó patakon átkelni, ami nehezíti egy kicsit a sétát. Télen a letaposott hó hamar jegesedik és csúszóssá válik, ezért a biztonságosabb haladáshoz érdemes túrabotot vinni. Aki végigsétál a patak-völgyön, feledhetetlen élményben lesz része. Az igazi látvány ilyenkor télen a Csepegõ-szikla és a Ferde-vízesés. A Bodzás-forrás – másik neve Noémi-kút – melletti esõháztól, amely a patak másik oldalán áll, érdemes visszafordulni.

Oda-vissza a séta két-három óra, a tempótól függõen. A szintemelkedés nem sok, néha azonban magasra kell lépni. A túra nehézsége közepes a jegesedés miatt. Amire figyelni kell: ne csússzon a bakancs vagy csizma talpa. A kék sáv turistaút-jelzések könnyen követhetõk, nehéz eltévedni. A jobb tájékozódás érdekében a Mecsek turistatérképet lehet használni. A fényképezõgépet se feledjék otthon!

A falu a téli vendéglátásra is berendezkedett, a kocsmában lehet ilyenkor kapni forralt bort és teát. Érdemes megnézni a Fõ utca 70. szám alatt található Óbányai fazekas kiállítást és helytörténeti gyûjteményt. A kiállítást a kapun feltûntetett gondnokok kérésre kinyitják. Amiért még érdemes februárban felkeresni Óbányát, az két nagy rendezvény. Hamvazó szerda utáni vasárnap – idén február 13-án, 18 órától – rendezik az újra életre keltett német szokást, a „tûzeskerék” – „Hutzelrod” – gurítást. Az eseményhez kora délután kulturális rendezvények is kapcsolódnak.

Február 19-én, szombaton a természetjárók keresik fel az Óbányai-völgyet a dr. Pataki József emléktúra alkalmából, és koszorúzzák meg az Erdei Iskolában található emléktáblát. Ezen a napon Kisújbányán, a falu közepén található turistaháznál forró teával várják a kirándulókat 10 és 15 óra között. Jó idõjárást és kellemes kirándulást a tél végén!

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. február 11.