Sötétvölgy

A Szekszárdi-dombság területén található parkerdõt, a Sötétvölgyet egyre többen keresik fel Bonyhád környékérõl az utóbbi években. Nem csak a gyermekek szeretik – a gyermektábori üdülések miatt -, hanem a természetet kedvelõ felnõtt korosztály is. Kiépített turistaútjai és létesítményei csábítják a kikapcsolódni vágyókat. Kakasd és a sötétvölgyi horgásztó felõl lehet a legkönnyebben személygépkocsival és menetrend szerinti autóbusszal megközelíteni. Jól jelzett turistautak vezetnek innen a táj belsõ dombjai felé. Valamivel hosszabb úton Grábóc és Ladomány felõl is elérhetõ a kirándulóközpont. Akik a még hosszabb utat szeretnék választani, azoknak Bonyhádról és Szekszárdról érdemes indulniuk. Személygépkocsival a parkerdõ belsõ részéig szabad közlekedni. Egyes hétvégeken nehéz üres parkolót találni, de ez ne riassza el a kikapcsolódni vágyókat.

Két éve a horgásztó fölötti Vár-hegyen egy kilátó épült a turisták örömére, amit érdemes felkeresni. Jól jelzett turistaút vezet a toronyhoz, és kényelmes sétával félóra alatt elérhetõ. A parkerdõnek nevet adó Sötét-völgy nagy tisztásán egy látványosan megépített esõház és játszótér csábítja a pihenni vágyókat. Padok, asztalok és tûzrakóhely várja a szabadtéri fõzést választókat. Az esõháztól sûrû turistaút hálózat csalogatja a gyaloglókat a rejtettebb völgyek és dombtetõk felé. A legkedveltebb célpont a Haramia-forrás környéke. Bõséges vize vonzza a szomjas vándorokat. Állandó vízhozama és hõmérséklete miatt biztos vízvételi helyként tartják számon.

A környék másik két forrását már kevésbé ismerik, pedig érdemes felkeresni azokat is. A Haramia-forrástól a „kék kör” jelzésû turistaúton – amely a Hármas-halomra vezet – a Fazekas-kutat tudják megközelíteni. Egy mély árok alján fakad. Lépcsõk segítik az elérését. A forrásházat Tasnádi János építette újjá 2003-ban. A másik forrás a Sötét-völgybõl elágazó völgyben tör a felszínre. Fekete-kút a neve. A kék sáv turistajelzésrõl a Fekete-hídnál leágazó kék kör turistaúton közelíthetõ meg. A Tolna megyei turisták emlékhelye a forrás mellett található. Beréti István fafaragó népmûvész „Emlékfája” õrzi az elhunyt turisták, természetvédõk és erdészek nevét. Az „Emlékfa” körül padok várják az arra járókat. A Fekete-kúthoz, amely a völgy másik oldalán fakad, lépcsõ és híd vezet. Ezt a forrást szintén Tasnádi János építette újjá 2001-ben. Csendes hely. A természet hangjaira vágyóknak felejthetetlen a hely a Szekszárdi-dombságban.

A Duna-Dráva Nemzeti Park szakmai támogatásával elkészült tanösvény végigjárása, amely kényelmes sétával közel két óra, javaslom, hogy ne maradjon ki a programokból. A parkerdõ több pontján új esõházak és padok szolgálják a kirándulók kényelmét. Legalább egy délutánt szükséges áldozni Sötétvölgy megismerésére. Kiránduláshoz a legújabb, 2005-ben megjelent Szekszárdi-dombság, Gemenc turistatérképet használják.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. szeptember 23.