A mecseknádasdi Várhegy

Mecseknádasd közelébe érve a hatos fõúton, ne feledjünk fölnézni Sloszbergre, magyarítva a Várhegyre. Bonyhád felõl egy új kilátót, pécsi irányból az erdei fenyõk között álló látványos romot vehetünk észre a Várhegyen. A kilátó pár hete készült el a turisták örömére, a középkori templomrom már évszázadok óta „pihen” a hegyen, restaurálva pedig negyed százada csábítja egy rövid kaptatóra a környéket járókat.

A történelmi Völgység területén rengeteg látnivalója akad a kirándulóknak. Mégis kicsit irigylésre méltó a két várrom Mecseknádasd területén. Az árpádkori Szent István templomról, a barokk plébánia templomról és a volt püspöki nyaralóról is érdemes említést tenni, hiszen a várromok mellett egyre többen fedezik fel ezeket az épületeket, mint turisztikai látnivalókat. A kálváriáról és a sok homokkõ szoborról és keresztrõl nem is téve említést, amelyek a helyi régi kõfaragók alkotásai. A sváb népi építészet emlékeibõl is bõven található a községben. Az egyik ilyen épület a német tájház, mely várja a kíváncsi turistákat. Érdemes egy napot vagy egy hosszú délelõttöt áldozni Mecseknádasd és a környék megismerésére. Látnivalók akadnak bõven, még válogatni is kell, mert egy nap is alig elég megtekintésükre.

A Rékavárat, amely a falu melletti hegyen fekszik, érdemes megmászni. A zöld sáv turistaúton lehet felmászni a romokhoz. Nem látványos várrom, de nem bánja meg, aki veszi a fáradságot és megnézi. A legenda alapján itt született Skóciai Szent Margit, Szent István unokája. A várrom alatt a Réka-völgy bejáratánál egy ismertetõ tábla segít az eligazodásban. A közelében egy fakereszt emlékezik Skóciai Szent Margit szülõhelyére. Néha Skóciából is érkeznek zarándokok ide és a falu plébánia templomába, hiszen védõszentjüket tisztelik a skótok benne.

A másik várrom a Sloszbergen áll. Valószínû, hogy a középkori templomot alakították át a törökök várrá. A XVII. század vége óta rom. Negyed százada a középkori templom romjait feltárták. A konzerválás után a rom látogatható mûemlékké vált. A Dél-Dunántúli Piros Túra jelzésén, illetve már aszfalt úton is meg lehet közelíteni. Pár éve kétnyelvû (magyar-német) információs tábla segíti az információszerzést a várrom történetérõl. Egy éve elkezdõdött a Várhegy rehabilitációja. Tanösvény és pihenõház épült. Ez év nyarán egy csodálatos kilátó készült el a hegy legmagasabb részén. A fák koronája fölé emelkedõ négyszintes mészkõbõl és fenyõfából emelt kilátó nagyon látványos. Kevesen ismerik, hiszen nem régen fejezõdött be építése. Könnyû megközelíteni, tetejérõl csodálatos kilátás tárul a környékre.

A kilátó alatti nyeregben fakadó forrást, a Török-kutat – amelyet Tasnádi János újított fel 2000-ben – csõvezetékkel látták el. A forrás vizét a Bagoly-csárda melletti tavak feltöltésére használják. A Török-kút környékét elfelejtették rendbe tenni az építõk. Remélem a feledékenység nem tart örökké. A Sloszberg alatti autóbusz megállótól több turistaút is indul. A kék négyszög jelzésen a Jéger-csárdáig (Apátvarasd-telep), onnan a kék sáv turistaúton a Templom-hegyen át a Réka-völgy bejáratához lehet gyalogolni. A Réka-völgybõl könnyû elérni a Rékavárat. A vártól a zöld sáv jelzésen a Szent István templomig  sétálhatnak. A piros sáv jelzés a tájház és a plébánia templom alatti utcán halad a faluba. A piros jelzés a Sloszberg alatti autóbusz megállóhoz ér. Akik hosszabb útra vágynak, ajánlom a kék sáv és a piros sáv jelzést. Ezeken egészen Szekszárdig lehet gyalogolni. A közeli települések, így Ófalu és Óbánya is könnyen elérhetõk turistautakon.

Egy friss Mecsek turistatérképre és egy elhatározásra van csak szükség, hogy egy kellemes napot töltsenek el Mecseknádasd környékén. A csodálatos õszi idõ túrázásra alkalmas, látnivalókban sem szûkölködik ez a vidék.

Nyomtatásban megjelent: HON-LAP.Bonyhád 2005. szeptember 9.