Kína után India mutatkozhat be Bonyhádon

A világ nagy kultúráinak a bemutatása 2005-ben kezdõdött meg a Völgységi Múzeumban. A kezdettekkor Kovács Ferenc festõmûvész vetítõképes elõadássorozatának köszönhetõen ismerkedhettek meg a bonyhádiak az ókori Görögországgal, Rómával, Egyiptommal, a maja azték kultúrával és Peruval. Tavaly Japán, idén pedig Kína kultúrája került a múzeumi sorozat középpontjába. A tervek szerint jövõre Indiával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Kína a múzeumbanKína a múzeumbanKína a múzeumban

A hagyományos kínai iparmûvészetet bemutató idõszaki tárlatot október 21-én nyitotta meg a Völgységi Múzeumban Liu Wen Ching. A kínai nagykövetség kulturális tanácsosától ekkor kértünk interjút: 

  • Sokan keresik fel a nagykövetséget, hogy kiállítást vagy elõadást szerveznének. Ha tudunk, segítünk ebben. A bonyhádi kiállításon látható iparmûvészeti anyag például már régóta Budapesten volt. A gyûjteménynek csak egy kis része fért el a bonyhádi tárlaton, de nem baj, a kicsibõl már nagyot is el lehet képzelni. A távolság miatt nem mindenki tud elutazni Kínába, ezért igyekszünk ilyen kulturális rendezvényeken keresztül bemutatni az országot. Felfigyeltünk rá, hogy Magyarországon egyre többen érdeklõdnek Kína iránt, ezért szervezünk minél több találkozót, akár üzleti kapcsolatokat is segítünk találni.
  • A kínai emberek érdeklõdnek-e Magyarország iránt?
  • Természetesen. Kínában minden országról beszélnek, Magyarországról is. Fõként Észak-Kínában téma a magyarság származása, hogy honnan jöttek Európába. 

A Völgységi Múzeum Kína kiállítása 2009. februárjáig látogatható, elõzetes bejelentkezés alapján tárlatvezetést is biztosítanak felnõtt- és iskolai csoportoknak egyaránt.