Áram lesz a bonyhádi termálvízbõl

Projektcéget hozott létre a Pannon Geosolar Kft. és a bonyhádi önkormányzat a geotermikus energia hasznosítására Bonyhádon – közölte a város aljegyzõje.

A Bonyhád Geosolar Kft.-t hárommillió forintos alaptõkével, a bonyhádi önkormányzat tíz százalékos részesedésével alapították meg – tájékoztatott Glöckler Ferenc. Az SWR Bauconsulting Kft. dél-dunántúli projektjeiért felelõs Pannon Geosolar Kft. és a város megállapodása szerint a közeli Cikóhoz tartozó, tízhektáros területen egy 2300 méter mély termálvízkutat fúrnak, amelybõl az elõzetes számítások szerint 125 Celsius fokos vizet hoznak felszínre.

A termálvizet elsõ lépcsõben villamosenergia-termelésre, majd a lakosság és az intézmények melegvíz- és távhõellátására használják, a 60-65 Celsius fokos víz megmaradó energiáját üvegházas kertészetben hasznosítják. A megállapodás része az is, hogy a megtermelt hõenergia vételára nem haladhatja majd meg a mindenkori lakossági vételár 85 százalékát.

Glöckler Ferenc elmondta: a tervek szerint márciusban, áprilisban lefolytatják az engedélyezési eljárást, nyáron akár a kútfúrás kivitelezése is elkezdõdhet. A geofizikai vizsgálatok alapján 95 százalékos esélye van annak, hogy 100 Celsius fok feletti termálvizet nyernek, de csak a kút megfúrása után derül ki, hogy milyen volumenû villamos erõmû építhetõ a termálvízre, illetve hogy az egyes projektütemekbõl mit lehet megvalósítani – tette hozzá.

A felek rögzítették azt is, hogy jelenleg nincs pályázati forrás a mintegy négymilliárd forintos beruházásra; a város aljegyzõje szerint az SWR Kft. gondoskodik a befektetõkrõl. A villamos erõmû 2015, a távhõellátó rendszer 2016 végére készülhet el.

Az SWR Kft. 2012-ben mérte fel a város energiaigényét. Eszerint a 2300 méter mély termálkút 115 Celsius fokos vizével Bonyhád éves, közel 44 ezer gigajoule fûtési hõigénye biztonságosan kielégíthetõ. Az energiaaudit alapján a termálvíz hõkészletébõl évi 21,7 gigawattnyi elektromos energia állítható elõ, ami közel tízszerese a város áramigényének.

MTI