Sikerrel valósult meg a bonyhádi kórház egészségfejlesztési projektje

A Bonyhádi Kórház és Rendelõintézet sikeresen valósította meg 124,64 millió forint támogatásból az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett TÁMOP 6.1.2-11/3 Egészségre nevelõ és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben címû nyertes pályázatát. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt keretében az intézmény területén kialakításra került az Egészségfejlesztési Iroda, melynek feladata a bonyhádi járásban megszervezni az egészség megõrzésével, fejlesztésével kapcsolatos tevékenységet.

Laufer Éva projektmenedzser összegzése:

– A lakosság számára több mint 4000 ingyenes egészségi állapotfelmérést végeztünk a térségi háziorvosok bevonásával. A kórház szakorvosai érzékszervi, mozgásszervi, szájüregi, kardiovaszkuláris, és bõrdaganat szûrést végeztek több alkalommal is. Az állapotfelmérés során kiszûrt kliensek számára életmód tanácsadást szerveztünk, mindig az egyén egészségi kockázatának megfelelõen.

Életmódváltás elõsegítése céljából aktív testmozgásra ösztönzõ programokat szerveztünk az itt élõk számára, több mint 200 alkalommal. Dohányzásról történõ leszokás és a túlzott alkoholfogyasztás elkerülése érdekében klub jelleggel több csoportban is foglalkoztunk az ügyfelekkel. Étrendi tanácsadást nyújtottunk közel 1000 fõ számára, melyhez 16 tematikus kiadványt készítettünk.

Lakossághoz közeli szolgáltatásokkal – pl. kitelepült rendezvényekkel, betegklubokkal – igyekeztünk minél szélesebb körben tudatosítani az egészség, mint érték fogalmát és fontosságát. Nagy odafigyeléssel segítettük a lelki panaszokkal, mentális problémákkal rendelkezõ ügyfeleket, pl. a gyászfeldolgozó csoport keretében.

A „Többszintû egészség- és életminõség fejlesztés a Völgységben” címû pályázatban vállalt valamennyi programelem megvalósításával hozzájárultunk a térség lakosságának egészségi állapot javulásához.

A Bonyhádi Kórház és Rendelõintézetnek a sikeresen befejezett projekt vonatkozásában az elkövetkezõ években fenntartási kötelezettsége van. Az intézmény 1,5 éves tapasztalatai alapján a betegségmegelõzés és egészségmegõrzés területein rendkívül hasznosnak és hatékonynak tartja a programot, ezért folytatni kívánja az egészségfejlesztési iroda tevékenységét. Bízunk benne, hogy további állami támogatással hatékony szereplõi leszünk a térségben élõ lakosok egészségi állapotjavulásának.