A pünkösdi fesztiválon bemutatkozik a Garay ÉlményPince

20140604-1.jpg

Június 6. és 9. között a Szekszárdi Pünkösdi Fesztiválon találkozhatnak az érdeklõdõk a Garay ÉlményPincével. A létesítmény ezúttal még csupán kitelepül az eseményre, júliustól azonban már föld alatti élménykörutat kínál: a történelmi pincében különleges borokat és azokhoz illõ ételeket kóstolhatunk, a bebarangolása közben olyan ismeretekre is szert téve, amelyeknek késõbbi „borkalandozásaink” során is jó hasznát vehetjük.

Ki ne lenne szívesen a borok olyan szakértõje, amilyen egy képzett sommelier? Ki ne szeretné egybõl felismerni a borokban rejlõ egyedi illatokat, vagy éppen vendégségben hozzáértõ módon értékelni a házigazda nedûjét? Sokan vágynak ilyesmire – márpedig a Szekszárdon a nyár közepén megnyíló Garay ÉlményPince egyfajta „sommelier-képzõként” is szolgál majd. 

A létesítmény számos izgalmas élményeleme sorában speciális illatkapszulák is találhatók, amelyek segítségével a borokra jellemzõ egyedi illatokat érzékelhetjük. Játékos feladat lesz az érzett illat (lehet az akár a gyümölcsösségre utaló finom aroma, vagy akár egy jellegzetes borhiba) beazonosítása, amihez egy információs tábla is segítséget nyújt. Mivel pedig a pince üzemeltetõi az illatokat folyamatosan változtatják, egy-egy újabb látogatás alkalmával más-más illatmintákkal találkozhatunk.

Ugyancsak izgalmas, szórakoztatva tanító elemnek ígérkezik a Garay ÉlményPince gasztrokereke – annak révén megnézhetjük, hogy melyik szekszárdi borfajtához melyik étel illik a legjobban. Ekképpen akár egy többfogásos vacsora összeállításához is kaphatunk segítséget! És a pince természetesen a digitális technikát sem nélkülözheti: a több helyszínen is megtalálható kijelzõk segítségével egyszerre több látogató is barangolhat az elektronikus tartalmak között – felfedezhetjük ily módon a szekszárdi borvidék pincéit, vagy kipróbálhatunk akár egy bárki számára használható borbíráló programot is.

E felsorolt lehetõségek természetesen csak ízelítõt jelentenek a számos korszerû és magával ragadó megoldás közül. A nyitást követõen mindenképp érdemes lesz személyesen megnézni és kipróbálni azokat. Arra viszont már most lehetõsége nyílik az érdeklõdõknek, hogy ismerkedjenek a Garay ÉlményPincével: e hét péntekétõl egészen jövõ hétfõig a Szekszárdi Pünkösdi Fesztivál Borudvarába települ ki a pince, s annak sátrában sokféle ízletes bort ízlelhetnek meg. Sõt, a Dániel Pince ugyanott borkóstolót is tart, amelyhez kapcsolódóan a vállalkozó kedvûeket játék is várja: a tikettet vásárlók kvízkérdéseket kapnak, amelyekre ha helyesen válaszolnak, értékes négyes borválogatást nyerhetnek. (Ezügyben további információ a www.facebook.com/garaypince és a www.garaypince.hu oldalon található.)

A pince átalakítására – amelynek eredményeképpen négy új munkahelyet is teremtenek – az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja keretében a Szekszárdi Vagyonkezelõ Kft. pályázott. A „Garay élménypince” címû projekt (pályázati azonosító szám: DDOP-2.1.1/A.B-12-2012-0027) 197.817.874 Ft támogatást nyert el.