Nagymányok: Négy országos döntõn öt aranyérem!

A tavasz nemcsak a természet megújulását jelenti az iskolák és tanulók számára, hanem az év során megkezdett és beindított tanulmányi versenyek zárását, megyei és országos döntõk sokaságát.

Így van ez a nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában is. A matematika szakkörösök ebben az idõszakban is szépen teljesítettek.

Az országos döntõk sorát a Bátaszéken megrendezett XXIII. Bátaszéki Matematikaverseny kezdte, melyen egy nagymányoki testvérpár, Melcher Bálint 3. osztályos és Melcher Márk 6. osztályos tanuló, hibátlan teljesítménnyel szerezte meg az elsõ helyet. Ugyanitt Jurasits Bálint 4. osztályos versenyzõ a 6. helyen végzett.

A Szolnokon megrendezett Curie Matematika Emlékverseny országos döntõjérõl is aranyéremmel és vándorserleggel tért haza Melcher Bálint 3. osztályos tanuló, Gungl Brigitta 6. osztályos tanuló pedig 4. helyen végzett.

A Budapesten megrendezett Országos Logikaverseny döntõjén a szervezõ fõigazgató szerint – aki ismeretlenül telefonon gratulált a nagymányoki iskola igazgatójának, Wusching Ritának – „taroltak” a nagymányoki 2. osztályos diákok: a döntõbe bejutott hat tanuló az elsõ hét helyen végzett. Név szerint aranyérmet Lõrinc Nikolett, ezüstérmet Kozma Anita, bronzérmet Kincses Tamara, negyedik helyet Füleki Zsófia, hatodik helyet Márkus Zsorzsett és a hetedik helyet pedig Sziebert Réka szerezte meg. Ezen a versenyen 256 induló versenyzõbõl a 22 legjobban teljesítõ diák mérte össze tudását. Ugyanitt a hatodik osztályosok közül Gungl Brigitta 6. lett, míg Melcher Márk a 8. helyet szerezte meg.

Tegnap este érkeztek haza a hatodik osztályosok Nyíregyházáról, a Matekguru Kárpát-medencei Matematika Csapatverseny döntõjérõl, ahol három napos megmérettetésen vettek részt. Megyei elsõ helyezettként jutottak be a döntõbe, ahol megfejelték a helyezést egy országos aranyéremmel is. Feik Johanna, Gungl Brigitta, Ireczky Dániel és Melcher Márk megvédték címüket, hiszen tavaly ugyanitt, ugyanõk szerezték meg az elsõ helyezést.

Ezzel még nem ért véget a versenyek sora, hiszen Nagymányokról még két évfolyam három csapata jutott be a Nyíregyházán megrendezendõ Matekguru országos döntõjére: egy negyedikes csapat két hét múlva, és két másodikos csapat egy hónap múlva utazik erre a versenyre.

Ugyanakkor a harmadikos Melcher Bálint hibátlan teljesítménnyel nyerte a Kalmár László matematika verseny megyei döntõjét, így Neki is vissza van még egy országos döntõje. A napokban adták át Budapesten a Kenguru Nemzetközi Matematikaverseny országos díjait, melyre szintén meghívtak két hatodik osztályos tanulót. Melcher Márk 11., míg Feik Johanna 15. helyen végzett.

A nagymányoki matematika szakkörösöket Stallenberger Józsefné készíti fel a versenyekre.