Német emlékkaput avattak Cikón

20120527-2.jpg20120527-3.jpgCikó és Dautphetal testvérkapcsolatának 15. évfordulóját ünnepelték a héten Cikón. A jubileumi rendezvénysorozatra 50 fõs németországi küldöttség érkezett, Berndt Schmidt polgármester vezetésével. Május 22-én a mûvelõdési házban fogadták az elszármazott cikóiak csoportját, valamint a dautphetali küldöttséget, melynek tagjai a személyes kapcsolatoknak köszönhetõen családoknál szálltak meg.

Május 26-án Német emlékkaput avattak a helyi Emlékparkban, ahol a Cikói Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében Rónai Józsefné, a községi önkormányzat nevében pedig Dr. Ferencz Márton polgármester köszöntötte a megjelenteket. A hagyományos német oszlopokon álló kapu egyik oldalán a felirat üdvözöl, hívogat és jó szerencsét kíván, míg a másik oldalon a felirat a fájdalmas búcsúé az õshazától.

20120527-4.jpg20120527-5.jpgErb József katolikus plébános szentelte fel a német emlékkaput. A közös ima során többek szemébe könny szökött. A német küldöttség részérõl Helmut Hüber mondott beszédet, megemlékezve õseikrõl és elûzésükrõl. Helmut Hüber az emlékkapu szerepét abban látja, hogy felhívja a figyelmet: soha többé ne okozzunk embertelen szenvedést egymásnak.

20120527-6.jpgEzen a napon kulturális mûsorral is kedveskedtek a vendégeknek a cikóiak, ahol fellépett a Kränzlein Néptánccsoport, a Cikói Néptánccsoport, cikói óvodások, a Cikói Székely Kórus, és a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kórus.

Helmut Hübertõl és Rónai Józsefnétõl azt is megtudtam, hogy az Alfred Hausburg vezette, Dautphetalban mûködõ Cikói Partneregyesületnek nagy szerepe van abban, hogy élõ kapcsolat van a két település lakói között, és sok területen nyújtanak segítõ kezet. A dautphetaliak az 1990-es évek elején adományokat gyûjtöttek a cikói templom felújítására, majd 1997-ben jött létre hivatalosan is a partnerkapcsolat a két település között. Azóta három buszt ajándékoztak már Cikónak, így maradhatott meg például a helyi iskola, hiszen a vidéki gyerekeket iskolabusszal tudják Cikóra szállítani. A diákok között is szoros a kapcsolat, rendszeresen látogatják egymást és közös programokat is szerveznek – idén nyáron a Keleti-tengernél fognak együtt nyaralni, egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetõen.