Megtisztították a hõsök szobrát

20120501-10.jpgBonyhádon sokak számára ismerõs a templom melletti szobor, ami az I. világháborúban elesett bonyhádiaknak emeltetett. A szobor Hybl József 1923-as alkotása. Nagyon hasonló egy mûve, ami Garán található, ott azonban az álló katonán rohamsisak látható. Mivel azt is 1923-ban alkotta, vélhetõen csak módosított az elõzõn.

A bonyhádi szobor az idõk folyamán nagyon elsötétedett. Elsõsorban azért, mert Bonyhád legforgalmasabb csomópontjában áll. Sötétedését leginkább a kipufogógázok lecsapódásai, másrészt növények – fõleg moha – okozta. Nem volt tehát szükség intenzív beavatkozásra, csupán ecsetekre, melyekkel ki lehet söpörni néhány óra alatt a lerakódásokat. A szobor így újra intenzíven veri vissza a Nap fényét és kevésbé idézi egy elhagyatott temetõ hangulatát.

Ezt az önkéntes munkát a Magyar Nemzetõrség bonyhádi tagjai vállalták magukra. E munka idõzítése nem véletlenszerû, hiszen május végén nagyszabású városi rendezvény kerül megrendezésre a Honvédelem napján, melyen a mi egyesületünk is aktívan részt fog venni. E rendezvény egyik fõ állomása e szobor, melynél több szervezet és egyesület fogja elhelyezni a megemlékezés koszorúit.

Markovics Milán Mór

20120501-11.jpg20120501-12.jpg