Fél csoporttal kevesebb lesz a kakasdi óvodában

20120426-2.jpgKakasd Község Önkormányzati Képviselõ-testülete tegnap tartotta soros ülését. Napirenden szerepelt többek között a költségvetés módosítása, az Önhiki pályázat benyújtása, a Faluház vezetõi pályázatának elbírálása, a közbiztonság helyzetérõl dr. Marcsek Sándor rendõrkapitány beszámolója, és az óvodai csoportok számának csökkentése. Utóbbi téma nagy érdeklõdést váltott ki a helyi lakosság, fõleg a kisgyermekes szülõk körében, akik ötvenen jelentek meg az ülésen.

A kakasdi óvoda a Bonyhádi Oktatási Nevelési Intézmény Varázskapu Bölcsõde-Óvodai Tagintézményéhez tartozik. Eddig 3 csoport (kis, középsõ és nagy) mûködött, átlagosan 20 fõs létszámmal. A csoportok száma már január vége óta téma a településen, és mostanra határozott a grémium: szeptembertõl 2,5 csoport fog mûködni – így is fel tudják venni a 2,5 éves kicsiket -, ezzel egy óvónõi álláshely megszûnik.

20120426-3.jpgA Szülõi Munkaközösség képviseletében Róczóné Papp Krisztina kért és kapott szót az ülésen. Mint mondta: az óvoda megfelelne a bölcsõdei csoport indításának, és igény is lenne rá, ráadásul a fiataloknak vonzerõt jelentene a letelepüléshez, ha lenne bölcsõde. Az ülést megelõzõ napon több mint 550 aláírást gyûjtöttek össze a 3 csoport megtartása érdekében. A szülõk képviselõje azt javasolta, hogy legyen egyéves türelmi idõ, addig tartsák meg a 3 csoportot, aztán úgyis lehet, hogy az állam átveszi az oktatási intézményt.

Bányai Károly polgármester elmondta, hogy 15 millió Ft a hitelkerete a községnek és ha átlépnék a 24 milliót, csõdöt kéne jelentsen az önkormányzat. A helyi adók sajnos nem folynak be a kasszába, 12 milliós kintlévõségük van az adókból, ráadásul a lakosság egy része máshova jelenti be a vállalkozását. A képviselõ-testület több variációt is tárgyalt az óvodával kapcsolatosan, de mostanra bizonyossá vált: csak a 2,5 csoportot tudják garantálni.

A szülõk képviseletében Kvanduk Ágnes felvetette, hogy a megszûntetésre ítélt fél csoport megmaradásához a szülõk összeszednék a szükséges egymillió Ft-ot. A polgármester azonban lehûtötte a kedélyeket: mûködési költséghez nem lehet csak úgy hozzájárulni, legfeljebb eszköz- és bútorbeszerzéshez.

Bányai Károly elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben van a kakasdi önkormányzat, és azt még nem is sejtik, mit hozhat a következõ év, így nem mehetnek át kezelhetetlen mínusszal 2013-ba. Úgy fogalmazott: – A lakosság azért választott minket képviselõknek, hogy ne garázdálkodjunk, hanem jól gazdálkodjunk.