Termálfürdõt hozott a május Bonyhádon

20120501-1.jpgKülönleges május 1-jére ébredtek a bonyhádiak. Az utcákban felcsendülõ ébresztõ fúvószene a több évtizedes hagyományt és a múltat, a termálfürdõ mai átadása a jövõt idézte meg. És hogy mi történt a jelenben? Mintegy ezer ember várta a csukott kapuk elõtt, hogy megnyíljon a már két évtizede emlegetett strandfürdõ. Ahogy Potápi Árpád János, Bonyhád város polgármestere fogalmazott a mai megnyitón: – A 90-es évek nagy reményekkel, tervekkel és lobbizással teltek, de eredmény nélkül. Végül 2008-ban határozott a képviselõ-testület, és önkormányzati fejlesztésként megkezdõdött a fürdõ tervezése. 2009 szeptemberében megalakult a Termálfürdõ Kft., mely átvette a feladatokat. Háromszor tervezték újra a fürdõt, mire elõteremthetõnek bizonyult a kivitelezéshez szükséges összeg: a Tempero Építõipari és Uszodatechnikai Zrt. 361,5 milliós árajánlattal nyerte el a kivitelezési munkákat, melyek 2011 áprilisában kezdõdtek. A Fürdõ Kft. idõközben 19,5 millió Ft támogatást is nyert a Duna-Mecsek Kft-tõl.

20120501-2.jpgA Bonyhádi Termálfürdõ 13 ezer 200 négyzetméteren helyezkedik el, ebbõl 538 négyzetmétert foglal el a 30 Celsius fokos vizû élmény- és fürdõmedence a csúszdával, 45 négyzetméteres a 36 Celsius fokos vizû ülõmedence, 60 négyzetméteres a pancsolómedence, ezenkívül vannak az öltözõk és a kiszolgáló épület. A fürdõhöz 33 gépkocsiparkoló és egy buszparkolóhely tartozik. Számítások szerint egyszerre 153 strandolót képes befogadni a létesítmény, ami naponta akár ezer fõt is jelenthet. A május 1-tõl szeptember közepéig nyitva tartó termálfürdõ 5-6 fõnek biztosít munkalehetõséget. Az egésznapos belépõ felnõtteknek 1.000, nyugdíjasoknak és diákoknak 800, míg a délutáni 800 illetve 600 Ft lesz. A mai napon ingyenes volt a belépés.

20120501-3.jpgAz ünnepélyes átadáson Tóth Ferenc, Tolna megyei kormánymegbízott is köszöntötte a jelenlévõket, majd Hajdu István, a Tempero Építõipari és Uszodatechnikai Zrt. elnök-vezérigazgatója mondta el, hogy az elmúlt 25 évben sok fürdõt építettek már, de ekkora érdeklõdés sehol nem kísérte a munkájukat, mint Bonyhádon. Megköszönte a kivitelezés során tapasztalt páratlan önkormányzati részvételt és a generálkivitelezõk munkáját, akik között szép számmal akadtak bonyhádiak és szekszárdiak is.

A termálfürdõt a katolikus, az evangélikus, a református és a baptista egyház lelkésze is megáldotta. A nemzeti színû szalag átvágásánál Potápi Árpád János polgármesternek Tóth Ferenc, Hajdu 20120501-5.jpgIstván, és dr. Glöckler Ferenc, a Fürdõ Kft. ügyvezetõ igazgatója segédkezett.

A pancsolómedence pillanatok alatt megtelt gyerekekkel, miközben a nagymedencében Gulyás Péter úszói tartottak látványos bemutatót. Ezt követõen szinte egész nap megtöltötték a medencéket a fürdõzõk, míg a színpadon völgységi táncosok, dalosok és sportolók váltották egymást és szórakoztatták a közönséget. Az idõjárás igazán nyárira sikeredett ma, így a Termálfürdõ elsõ nyitvatartási napján többen is megtapasztalták, hogy ezentúl érdemes naptejet is magukkal vinni az új bonyhádi strandra.

 

 

Így pancsoltak a legkisebbek: http://www.youtube.com/watch?v=HKUNz8Z7GjU&feature=youtu.be

 

20120501-7.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20120501-8.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20120501-9.jpg