Két bonyhádi zongorista szerzett díjat

20111229-1.jpgAz idén decemberben megrendezett V. Országos Zeneiskolai Ferenczy György Zongoraversenyre 255-en jelentkeztek, köztük a bonyhádi zeneiskola két növendéke: Ambrusz Elõd Gábor és Páli Antónia. Elõd a harmadik korcsoportban indult, ahol 76 fõs mezõny versengett, és a bonyhádi fiatal harmadik díjat nyert!

– Nagyon izgalmas verseny volt, szigorú zsûrivel, 5-6. osztályosok versenyeztünk együtt, 49-en idõsebbek voltak nálam – mondja Elõd. – Sokat köszönhetek tanáromnak, Drága Magdolnának.

– Milyen terveid vannak a zenéléssel?

– Naponta 1-2 órát mindenképp zongorázom, ehhez igazítom a többi elfoglaltságomat. A sok gyakorlás után igazán jólesett ez az elismerés. Eddig már szereztem regionális versenyen egy aranyat, megyei versenyeken három elsõ helyezést, egy nívódíjat, valamint egy különdíjat Hacsaturján-darab elõadásáért. A kedvenc zeneszerzõm Chopin, de Csajkovszkijt is hihetetlenül jó zeneszerzõnek tartom. Példaképem a Kossuth-díjas zongorista, Bogányi Gergely. Jelenleg 5. osztályos vagyok a zeneiskolában, de már a 7-8. osztályosoknak elõírt darabokat játszom. Hosszú távra tervezek a zenével, álmom, hogy egyszer majd nagy koncertet adhassak. A családunkban egyébként nem zenél senki, egyedül a nagymamám zongorázott annak idején.

Az országos zongoraverseny másik bonyhádi résztvevõje, Páli Antónia naponta egy órát gyakorol. Õ eddig egy megyei elsõ helyezéssel és egy regionális versenyen elért negyedik helyezéssel büszkélkedhetett. A mostani tudáspróbán a második korcsoportban indult, 80 fiatallal együtt. Antónia különdíjat vehetett át! Felkészítõ tanára Seleljo Alexandra.