Húszéves a Székely Kör

20111211-6.jpg20111211-7.jpgMegalakulásának húszéves jubileumát ünnepelte szombaton a Bonyhádi Székely Kör. A helyi mûvelõdési központban megrendezett gálamûsorban az ünnepelten kívül színpadra lépett a hõgyészi Bokréta Tánccsoport, a Bonyhádi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Kórusa, a cikói Székely Népdalkör, és a palotabozsoki Magyar Dalkör.

Bíró Sándorné, a Székely Kör vezetõje köszöntötte a megjelenteket, majd összefoglalta a kórus húszéves tevékenységét és eredményeit. A Székely Kört 1991-ben alapította Höfler Lajosné Kelemen Emma, õ indította útjára a mesemondó versenyt, a néprajzi tábort és a kórust is. Az akkori kórusból ma már kevesen énekelnek a csoportban.

A zeneiskola volt az elsõ otthonuk, Szakács Zoltánné igazgatónõ vállalta a kórus mûvészeti vezetését. Késõbb Szabóné Gáncs Tünde lett a karvezetõ, tõle rövid idõre Siklósi Krisztián vette át a feladatot, ma pedig Falkainé Jakab Éva irányítja a munkát. A Vass Lajos Kárpát-medencei versenyen elnyert nagydíj már az õ munkájának köszönhetõ.

A Székely Kör évekig a bonyhádi mûvelõdési központban tartotta próbáit, majd tíz évvel ezelõtt igazi otthonra leltek a Székely házban. A népdalkör rendszeresen részt vesz különbözõ rendezvényeken (Pécs, Gyula, Kecel, Sarkas, Budapest stb.), sõt felléptek már Szerbiában, Lengyelországban, Ukrajnában, Szlovákiában és Romániában is. Minõsítõ versenyeken eddig 5 alkalommal szereztek arany, egyszer kiemelt arany minõsítést, de büszkélkedhetnek már nívódíjjal és nagydíjjal is.