Államtitkári sajtótájékoztató Bonyhádon

20111211-5.jpgSajtótájékoztatót tartott Bonyhádon december 8-án dr. Simicskó István parlamenti államtitkár, Tóth Ferenc kormánymegbízott és Potápi Árpád János, Bonyhád város polgármestere, mindhárman országgyûlési képviselõk. Az államtitkár az ország több pontján is járt mostanában, hogy bemutassa a kormánypárt elmúlt 18 hónapos tevékenységét és eredményeit, beszélget a helyi emberekkel és visszajelzéseket vár. Mint mondta: – Meggyõzõdésünk, hogy jó irányban haladunk. Olyan adósságokat örököltünk, hogy a gazdaság javítása érdekében sajnos történtek érdeksérelmek, a nyugdíjrendszer és a foglalkoztatáspolitika javítása azonban kiemelt célunk. A stratégiai ágazatokat igyekszünk erõsíteni, csökkentettük az adósságállományt, nem vettünk fel újabb hiteleket. Szeretnénk kivezetni az országot a gazdasági-pénzügyi nehézségekbõl.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy Bonyhádon nagy fejlõdést tapasztalt 1998 óta. Önálló elképzelésekkel rendelkezik a városvezetés arról, hogyan lehet még jobban kihasználni a környezeti adottságokat, pl. a strandfürdõ építésével.

Potápi hozzászólásában megjegyezte, hogy míg az adósságállományon nem tudnak csökkenteni, addig a kamatok nagy terhet rónak az emberekre, és nehéz új terveket megvalósítani. Mint mondta, nem csak négyévente kell párbeszédet kezdeményezni az emberekkel, és nem csak parlamenti szinten – nagyon fontos a helyi szintû kapcsolatok ápolása, és kiemelte a helyi sajtó szerepét is.

Tóth Ferenc beszélt a Kormányhivatal tevékenységérõl, az átalakításokról és a szükséges takarékosságról, s hogy polgárbaráttá kell alakítani a tevékenységeiket. Szólt az önkormányzati vezetõk félelmeirõl, melyeket a leendõ változtatások okoznak, de ezek a javítást célozzák.

A Tolnai Népújság fõszerkesztõje, Lengyel János kérdésére Simicskó elmondta, hogy a Start munkaprogram keretében 30 ezerrõl 200 ezerre szeretnék növelni a foglalkoztatottak számát. Mint mondta, a kormány tartja az ígéretét, jövõre 4,2%-kal emelik a nyugdíjakat.

– Elsõdleges feladatának tekintette a kormány az emberközpontúságot, a lelki adósságok törlesztését, hogy orvosoljuk a magyar nemzetet a 20. században ért traumákat, tegyük tisztába az önbecsülésünket. Mikor a kormány még föl sem állt, már határoztunk a nemzeti összetartozás napjáról és a kettõs magyar állampolgárságról.