Szakmai kiránduláson a Gondozási Központ dolgozói

20111209-1.jpgSzakmai nap keretében Budapesten jártak a bonyhádi Gondozási Központ dolgozói. December 3-án szombaton hajnalban közül húsz fõ indult útnak – elsõsorban azok, akik a fogyatékkal, illetve tartós betegséggel élõk ellátásában vesznek részt -, hogy részt vegyenek az idei szakmai napon. A korai indulás mindenképpen szükséges volt, hiszen 9 óra után már Budapesten, az Ability Parkban várták a csoportot.

20111209-2.jpgAz Ability Park a fogyatékos emberek élethelyzeteit szórakoztató és játékos formában bemutató interaktív élménypark. A park érdekessége, hogy valamennyi fogyatékossági ággal kapcsolatban felvonultat izgalmas játékokat: a kerekesszékes akadálypályánál mozgássérült animátorok avatnak be a különbözõ nehézségek legyõzésére alkalmas trükkökbe; a siketek jelnyelvével és a vele összefüggõ logikai- és memóriajátékokkal hallássérült animátorok ismertetik meg az érdeklõdõket. Látássérült animátorok vezetésével a látogatók tapintási és szaglási érzékeiket tehetik próbára; Csodaváros boltjában és postájában pedig értelmi fogyatékos munkatársak segítenek abban, hogy megfejtsük a képzeletbeli város intézményeinek szabályait.

A Parkban tett látogatás során kollégáink megtapasztalhatták a fogyatékkal élõk mindennapjait. A szakmai program után közös ebéden vettek részt, ahol megbeszélték a délelõtt tapasztaltakat, és hogy ezeket a tapasztalatokat miként ültethetik át saját munkaterületükre, hogy minél hatékonyabban segítsék a fogyatékos személyek beilleszkedését és elfogadását. A napot színházlátogatás zárta. A résztvevõk egyöntetû véleménye szerint többször kellene ilyen programot szervezni.