Harmonikus festmények a természetrõl

20111202-5.jpgA bonyhádi alkotó, Blénesi János festményeibõl nyílt kiállítás a helyi mûvelõdési központban november 29-én. A tárlatot Kovács Ferenc tanár, festõmûvész ajánlotta a szépszámú érdeklõdõnek.

– A kiállítás mindig ünnep, mert olyan dolgokra hívja fel a figyelmünket, amelyek mellett a hétköznapokon elmegyünk – kezdte beszédét Kovács Ferenc. – János harmadikos korában érkezett alkotni a Képzõmûvészeti szakkörbe. Mindannyiunkban benne van az, hogy valamilyen módon nyomot hagyjunk magunk után, olyan nyomot, amilyet más talán nem tud. A képzõmûvészetben szeretné az alkotó megvalósítani önmagát, egy olyan önkifejezést vállal, amit nem sokan tudnak megvalósítani.

20111202-6.jpgAmikor a természetelvû festõ kimegy a természet lágy ölére és megpróbálja megfesteni a látványt, akkor jönnek az alkotói dilemmák: mit is vigyen a vászonra, mit hagyjon ki belõle, esetleg mit tegyen hozzá? A természeti látvány bensõjére gyakorolt hatását igyekszik megjeleníteni, ami Jánosnak jól sikerült. Mára kialakult egy olyan egységes világ a festészetében, ami feltétlenül dicséretre méltó. Fontos az is, hogy a munkát mikor kell abbahagyni, hiszen egyszer kész lesz a kép, és ha a kelleténél tovább dolgozunk rajta, akkor már nem fejlõdik tovább, hanem elfárad. János e téren is gyakorlott, ezért ilyen harmonikusak a képei.

Amikor érzelmi indíttatás van egy festõnél, az megsokszorozza a tudását. János erre is hoz példát a kiállításon, hiszen nem gyakorlott portréfestõ, de az édesanyja iránti szeretetnek köszönhetõen csodálatos portrét készített róla. Kiállítónknak óriási hite van a képzõmûvészet erejében, óriási szorgalma, elkötelezettsége van a mûvészet iránt, nagy kitartása, akaratereje, természetszeretete, szorgalma és fegyelmezettsége. Más kiállításokat is látogat, tanulmányozza mások mûveit és tanul belõlük. Van befogadóképessége a szakmai tanácsok elfogadására. Festészete egy örömteli önkifejezési eszköz, melynek termékei a festmények, és ezekhez maradéktalanul ragaszkodik – e szavakkal ajánlotta Kovács Ferenc Blénesi János kiállítását.

A tárlat december 23-ig tekinthetõ meg, hétfõn 11-18 óráig és keddtõl péntekig 10-17 óráig.