Eredményesen mûködik a Göncöl Tanoda

A Támop 3.3.5-ös pályázat keretében 2009. december 1-jén újra megnyitotta kapuit a Göncöl Völgységi Tanoda a bonyhádi Romaházban. A Bonyhádi Független Roma Egyesület 21 millió 70 ezer Ft-ot nyert erre a programra, így Bonyhádról illetve a környezõ településekrõl 30 hátrányos helyzetû gyermek iskolai elõmenetelét tudják segíteni.

– Vállaltuk, hogy a 30 gyerekbõl 24 halmozottan hátrányos lesz, és ezeknél a fiataloknál – a bemeneti mérést követõen – egyéni terv alapján részképesség fejlesztést végzünk. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a mai gyerekek általánosságban rosszul írnak, olvasnak, és értelmezni sem tudják megfelelõképp a szöveget, ezért tanulnak nehezen – mondja Babai László, az egyesület vezetõje.

– Ráadásul a tanodások 80-85%-a roma tanuló, és otthon sem tudnak igazából segítséget kapni a szülõktõl, ezért iskolarendszeren túli képzésre van szükségük. Fontos a felzárkóztató vagy tehetséggondozó képzés, és itt a tanodánkban 5 mentor segítségével megoldott a mindennapos felkészülésük. Együttmûködési megállapodást kötöttünk az oktatási intézményekkel, jó a kapcsolatrendszer, ha az iskolában gond van a gyerekkel, azt jelzik nekünk. Vannak magántanulók is, akik sajnos kimaradnak az iskolából magatartásproblémák miatt vagy más okokból. Õket is fogadjuk – õk a 30 fõs létszámon túli gyerekek -, segítünk nekik, hogy legalább a 8 osztályt be tudják fejezni.

– A tanoda szabadidõs foglalkozásokat is kínál a diákoknak.

– Nagyon sok érdekes programon vettek már részt a gyerekek. A program keretében háromhavonta más városokba is kötelezõ elvinni a gyerekeket, így jártak már Pécsett, Székesfehérváron és Budapesten. Az utolsó negyedévben pedig Kaposvár és Kecskemét meglátogatása a cél. Tavaly nyáron 30 fõvel táboroztunk Fonyód-Alsóbélatelepen. Mûködtetünk egy tánccsoportot, ahova meghívnak minket ott szívesen fellépünk, augusztus 27-én a Völgységi Romanapon mutatkoztunk be. Egyébként két Romanapot terveztünk be a kétéves projektidõszakba, mind a kettõ nagyon sikeres volt, az ideire Nótár Mary-t hívtuk meg sztárfellépõként a pályázati támogatás keretében. Ekkor osztottuk ki a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közösen Bonyhád város roma tanulóinak az ösztöndíjat, melyet azok érdemeltek ki, akik elérték a 3,5-ös tanulmányi átlagot, és nem volt igazolatlan hiányzásuk.

– Közeledik a kétéves projekt zárása. Hogyan értékeli a tevékenységüket?

– November 30-án zárjuk a tanodát. Fontos eredménynek tartjuk, hogy az idén senki sem bukott meg, csupán egy pótvizsgázónk volt, aki minden tantárgyból átment. Két tanulónk érettségit adó szakközépiskolába nyert felvételt, illetve 4 diákunk hiányszakmában tanul tovább. Azt látjuk, hogy aki szorgalmas és rendszeresen látogatja a tanodát, annál hosszú távon kimutathatóak eredmények. A gyerekek nagyon szeretik a szabadidõs tevékenységeket, kirándulásokat, így nem nehéz õket motiválni. A tanoda zárásaként a program végén egy kimeneti mérést is végzünk a gyerekeknél, hogy lássuk, honnan hová jutottak el a 2 év alatt. Az eredményeket egy kiadvány formájában fogjuk megmutatni az érdeklõdõknek.