Német diáklány a bonyhádi iskolapadban

20110907-10.jpgA bonyhádi Petõfi Sándor Evangélikus Gimnáziumnak több mint 600 diákja van, ennek a fele kollégista – hazánk egyre több tájáról érkeznek ide fiatalok továbbtanulni. A mostani tanévnyitóra Németországból is érkezett egy család, hiszen 14 éves lányuk elhatározta, hogy itt tölt egy évet ebben a középiskolában.

A 14 éves Arabella Muriel Schneider Bietigheimban él (Baden-Württemberg tartomány, akárcsak Wernau, Bonyhád testvérvárosa). Tavaly járt elõször Bonyhádon, a gimnázium kollégiumában megrendezett evangélikus tábor résztvevõje volt, akárcsak idén nyáron.

– Nagyon megtetszett nekem a bonyhádi gimnázium, otthon sokat meséltem róla a családomnak. Elhatároztam, hogy itt szeretnék tanulni. A szüleim beszéltek a lelkésznõvel, utánanéztek az iskolának, átgondoltak mindent és végül elengedtek. A tanévnyitóra õk hoztak el engem. Úgy gondolom, karácsonyra hazamegyek meglátogatni õket, bár olyan jól érzem itt magam, hogy még ez sem biztos.

– A kollégiumban laksz?

– Nem, egy nagymányoki osztálytársam, Nübl Eszter családja befogadott. Nagyon kedvesek és barátságosak velem, mindenben segítenek, és a szüleimmel is jól megértik egymást, aminek örülök. Bonyháddal még csak ismerkedem, a szüleimmel és Eszterrel vásárolni is elmentünk. Legtöbb idõmet az iskolában és a kollégiumban töltöm. Egy tanévet mindenképp itt szeretnék maradni Bonyhádon, ezalatt megismerhetem az itt élõ embereket, az országot és a nyelvet. Aztán visszamegyek Németországba, és egyszer talán majd Angliába is elmegyek tanulni.

20110907-11.jpg– Beülsz a tanórákra is?

– Természetesen, bár egyelõre szinte semmit nem értek meg. Néhány tanárnõ azonban vállalta, hogy megtanít a magyar nyelvre (ami nagyon nehéz nyelv számomra), így minden tanítási napon foglalkozik velem valamelyikük 1-1 órát. Már tudok számolni, bemutatkozni, köszönni, és pár alapdolgot is megértek.

– Hogy vagy? – fordul hirtelen Arabellához a magyarul feltett kérdéssel Unti Judit tanárnõ.

– Köszönöm jól! – válaszol magyarul a mosolygós 14 éves diáklány, aki 1065 km-t utazott otthonától, hogy megismerjen egy másik országot, kultúrát és nyelvet.