A világzene és A Köztársaság Bandája

20110825-6.jpgTavaly hirdették meg a Folkbeats tehetségkutató versenyt hazánkban, ahol feltûnt egy bonyhádi zenészeket is felvonultató csapat, A Köztársaság Bandája. A tagok a Büdös Vornyik zenekarban, illetve a Bergics András és Czupi Veronika Kettõcske duóban szerepeltek, szerepelnek egyébként, de jó ötletnek találták egy világzenei csapat létrehozását, melynek tagjai: Czupi Veronika – ének, Mischl Erik – ének, hegedû, Szabó Máté – hegedû, Lipics Gergõ – hegedû, brácsa, Nier Tamás – brácsa, bõgõ, Kiss Alfréd – cimbalom, Czupi Áron – ütõhangszerek, Bergics András – bõgõ, koboz, duda.

– Andris sokszor zenélt velünk, ha nem ért rá a bõgõsünk – mondja Szabó Máté. – A tavaly augusztus 20-i pécsi fellépésünkre pedig Vera eljött velünk énekelni. Csináltunk egy közös számot is erre az alkalomra, ami a Szivaroztam címet viselte akkor, ma már Szakítás címen szerepel A Köztársaság Bandája repertoárjában. Régi vágyunk volt ilyen stílusban is játszani, ami már fúziós népzene, és elneveztük folkbeat-nek. Aztán – érdekes névazonosság – november 30-i jelentkezési határidõvel kiírták a Folkbeats tehetségkutató versenyt, ahova kellett két felvétel, amit már a pécsi stúdióban készítettünk. A név kitalálására egy napunk volt, ajánlatomat az „Elhúzza azt, sejehaj, A Köztársaság Bandája” refrénû dal ihlette.

– Hányan versenyeztetek a tehetségkutatón?

– Világzene és népzene kategória volt. Mi a világzene kategóriában indultunk, közel 70 csapat között. Az elsõ fordulóból továbbjutottunk 25-en, itt még a közönség szavazott, de utána már mindig a zsûri döntött. A szervezõk nagy részét már az elsõ alkalommal meggyõztük, ez érezhetõ volt. A döntõben pedig harmadikak lettünk. Minden fordulóba kellett új számokat vinni, így bõvült a repertoárunk.

– A zsûri felhívta a figyelmünket a színpadkép fontosságára, a felálláshoz és az ötlözékhez adtak tanácsokat – teszi hozzá Lipics Gergõ.

– Milyen terveitek vannak a Bandával?

– Kevés a próbalehetõség, elszórtan lakunk az országban (Kanizsa, Budapest, Pécs, Bonyhád). Most a cd-nket készítjük, így többet találkozunk. A lemez kiadását a Folkbeats finanszírozza, és a kiadott lemezekbõl készítenek egy válogatást is, amelyen szerepel majd 2 számunk. A stúdiómunkát azonban mi álljuk, ez egyelõre befektetés a jövõbe. Október 21-ig kell befejezzük a munkát. Minél több dolgot tudunk a népzenérõl, annál változatosabbá tudjuk tenni A Köztársaság Bandája muzsikáját. Kicsit más a hangszerelés, de minden koncerten játszunk autentikus népzenét is, mert nagy örömünkre a közönség igényli – mondja Máté.

20110825-7.jpg– Valószínû a Csík zenekar elõzenekara lehetünk néhány állomáson, egyszer már felléptünk elõttük – fûzi hozzá Gergõ. – Aztán remélhetõleg eljön az az idõ is, mikor nem más zenekar nyakán kell már felkapaszkodnunk. A dalainkat fõképp Bergics Andris írja, õ áll elõ az ötlettel, harmóniákkal, és ebbe belekerülnek a mi ötleteink is. Egy világzenei koncertnek más a hangulata, mint egy népzeneinek, de a népzenét sem fogjuk abbahagyni. Vannak olyan felkérések, hogy fellépés után táncházat is zenéljünk, úgyhogy mindenképp szükség van a népzenére. Missziónknak is tartjuk a saját kultúránk megismertetését az emberekkel. Mi valamennyien családi indíttatásból kezdtük zenélni, és Siklósi Krisztiánnak, a bonyhádi népzenetagozat vezetõjének nagy szerepe volt abban, hogy hivatásunknak tekintjük a népzenét.

A Köztársaság Bandája országos lemezbemutató koncertsorozatra indul télen, természetesen a bonyhádi közönség is találkozhat majd velük és az elsõ CD-jükkel.

Fotók: Bergics Balázs