Iskolabarát és akadálymentes lett a Völgységi Múzeum

20110825-1.jpg20110825-2.jpgAugusztus 24-én tartották Bonyhádon az „Iskolabarát Völgységi Múzeum” címû TIOP – 1.2.2 -09/1–2010-0023 azonosítószámú projekt záró rendezvényét. A pályázat jogi-pénzügyi lebonyolításáról Krász Kornélia projektmenedzser, a pályázat szakmai kihívásairól Dr. Szõts Zoltán múzeumi szakértõ, míg a múzeum 20110825-4.jpgmultimédiás fejlesztésérõl Balogh András, a Pazirik Kft. ügyvezetõ igazgatója számolt be. A jelenlévõk virtuális múzeumlátogatás keretében, székben ülve tekinthették meg az intézmény termeit a pincétõl a padlásig, gömbpanorámás felvételek segítségével.

Bonyhád Város Önkormányzata 12 millió 764 ezer Ft-ot nyert a Völgységi Múzeum infrastruktúrájának megújítására. A program részben arculati megújulást hozott, hiszen felújításra kerültek az oktatótérként funkcionáló termek és az ezekhez vezetõ kiszolgáló helyiségek. A munkálatok 2010. december 1-jével kezdõdtek, és – hosszabbítás folytán – augusztus 31-én zárul a projekt.

– A szakmai programban ez a projekt egy olyan jellegû fajsúlyos változást hoz a Völgységi Múzeum tevékenységében, amely több területre és több teremre is bontható – mondta Dr. Szõts Zoltán múzeumigazgató. – Az elsõ az új oktatótér kialakítása, mely lényegében a kiállítás német szobájának többfunkcióssá alakítását jelenti. Kapcsolódik ehhez a székely szobában lévõ digitális falikép is, mely szintén a technikai megújítást jelenti. A második feladat a meglévõ oktatótér (emeleti idõszaki kiállítótér és elõadóterem) modernizációja volt. A harmadik pedig egy olyan infokommunikációs és fizikai akadálymentesítés a Perczel szoba kiállító termében, amely a nagyothallók és a mozgáskorlátozottak számára nyújt lehetõséget arra, hogy itt leülve, információs pult segítségével megismerhessék kiállításainkat a pincétõl a padlásig. Külsõ helyszínként a múzeum épülete elõtt felállításra került egy interaktív térkép, információs táblával. A másik része a programnak a virtuális pont az oktatómúzeumhoz: ez egy számítógépes terem 4 számítógéppel, internet elérhetõséggel.

20110825-3.jpg– A zománcgyári szoba kiállítótér új funkciókat is kapott a zománcedény készlettel, amelyek tapintható tárgyak – a vakok és gyengénlátók külön pultot vehetnek birtokba -, illetve kialakítottunk egy játszósarkot óvodásoknak és kisdiákoknak. A pályázatban kiírt iskolabarát jellegünk mellett szinte 100%-ig megvalósult a projektben az infokommunikációs és fizikai akadálymentesítés, így mozgáskorlátozottak, vakok és gyengénlátók, nagyothallók, autisták számára tudunk nyújtani szolgáltatást.

20110825-5.jpg– Az iskolabarát kategóriának megfelelve négy helyi oktatási intézménnyel kötöttünk szerzõdést (gimnázium, közgazdasági szakközépiskola, Kézmûves Szakiskola, Vörösmarty Ált. Iskola). A multimédiás fejlesztés keretében mûködik a virtuális múzeumlátogatás, ezenkívül 4 bonyhádi népcsoportról készült film. Ezek a 20-20 perces filmek olyan órákra adnak lehetõséget, ahol a zsidókról, a németekrõl, a székelyekrõl és a felvidéki magyarokról kapnak információt a gyerekek. Azonkívül az óvodásoknak van a játszó ajánlatunk, illetve a két virtuális túraajánlatunk keretében a 18-19., valamint a 20. századi Völgységrõl tanulhatnak.

Felvételünk akkor készült, mikor Perczel Mór tábornoki atillája felkerült a bábura. A diákok egy másik bábu öltöztetésével ismerkedhetnek a népviseletekkel.