Bonyhádiak a Zsámbéki Színházi Bázison

Zsámbékon XX. alkalommal rendezték meg a Határon túli és hazai amatõr színjátszók találkozóját. A rendezvény három napon át tartott (július 29-31.), ezalatt 11 produkció tudott bemutatkozni. Ezeknek jó része határon túli fesztiválok nyertes elõadása volt. Az elsõk között állt színpadra a zsírai fogyatékosok otthonának társulata, három darabbal. Róluk el lehet mondani, hogy némely szerepet talán izgalmasabban formáltak a hátránnyal élõk, mint ép társaik, ám összehangolt munkájuk mindenképpen lélekemelõ nyitónapot biztosított a Mátyás Irén vezette zsámbéki Mûvelõdési Házban.

A bonyhádi XXI. Mûvészeti Mûhely a Pulóvergyûjtõ, és a Szerelmes számvetés címû darabokat vitték, amelyek itt is kiemelkedõ sikert arattak, kiváló szakmai értékelést kaptak, sõt a még mindig formálódó Marquez-monodrámához néhány olyan szakmai ötletet is, amelyet õsztõl a bonyhádi közönség is értékelhet.

A szombati napon egy szlovák rendezõ és egy most végzett hivatásos színész közremûködésével A Johanna második halála címû bolgár darabot vitte színpadra a Losonci Kármán József Színház, ez volt a találkozó egyik szakmai csúcspontja. Az elõadásokat értõ, éles szemû, ezzel együtt jó hangulatú beszélgetésekben Perényi Balázs rendezõ és Czajlik József, a kassai színház igazgatója értékelte.