Népszavazási kérelmet nyújtottak be

20110708-1.jpgSajtótájékoztatót tartott tegnap a BONI volt Arany János Egységes Iskoláról Potápi Árpád János, Bonyhád Város polgármestere, Kovács Péter címzetes fõjegyzõ és Steiner Krisztián, a BONI fõigazgatója. Céljuk a tévhit eloszlatása volt, mely szerint az önkormányzat megváltoztatta május 26-i döntését. Mint Potápi elmondta, errõl szó sincs, a határozat szerint július elsejével megszûnt az Arany János iskola. Ezt a döntésüket nem kívánják, és nem is tudnák megváltoztatni. Steiner Krisztián hozzátette: az új tanév elõkészítése ütemterv szerint halad, szeptemberben – az eddigi három helyett – két épületben folytatódik az oktatás.

A polgármester tájékoztatást adott arról, hogy alapítvány semmilyen formában nem jelezte az önkormányzat felé iskola átvételi szándékát, melyrõl egyébként május 31-ig lehetett volna dönteni. Ha a következõ tanévben az új közoktatási törvény lehetõséget ad alapítványoknak, és érkezik is megkeresés az önkormányzathoz, akkor majd megvizsgálják, hozzájárulnak-e. Egyébként a pedagógusok közül sem jelezte senki, hogy szeretne alapítványi iskolában tanítani, ezzel elhagyva közalkalmazotti státuszát.

Kovács Péter elmondta, hogy július 1-tõl a Kormányhivatal hatáskörébe tartoznak a hasonló döntések, elõtte ugyan az önkormányzaté lett volna a feladat, de addig nem érkezett hozzájuk jelzés. Július 5-én érkezett népszavazási kérelem a címzetes fõjegyzõhöz, 15 napon belül hoz döntést, hogy hitelesíti-e az aláírásgyûjtõ ívet. A két kérdés egy szülõi fenntartású iskoláról, illetve arról szól, hogy önkormányzati épületeket ne értékesíthessenek 3 évig.

Potápi ezt kiegészítette azzal, hogy ha népszavazás lesz, az hosszadalmas folyamat és sok bizonytalansági tényezõje van, de mindez nem befolyásolja a szeptemberi tanévkezdést. Az önkormányzat egyébként mereven elutasítja a kezdeményezéseket. Az átszervezések úgy történtek meg, ahogyan ígérték, a volt Arany János Egységes Iskola évfolyamai együtt maradnak, a saját osztályfõnöküket megtartva. Pedagógusokat pedig nem bocsátottak el.

Hogy mi lesz a sorsa a volt Arany János iskola épületének? Több elképzelés lehetséges, oktatási, szociális, egészségügyi, illetve kulturális hasznosítással, de nem kívánják eladni az épületet. Az viszont biztos, hogy a Jókai és a Perczel szakközépiskola összevont mûködése nem fog itt megvalósulni.

Ugyanebben az idõpontban egy óvodai tagintézmény is megszûnt. A Szélkakasos óvoda kicsinyei leköltöztek a Perczel utcai fenti épületbõl a lentibe, mely ezentúl Szélkakasos tagóvodaként mûködik tovább, a Vackor tagóvoda pedig megszûnt. A polgármester hangsúlyozta, nem érzelmi döntés volt az intézményi átszervezés, hanem a csökkenõ gyermeklétszám tette ezt szükségessé.