Hõségriadó

Dr. Paller Judit megbízott országos tisztifõorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott elõrejelzések alapján – július 8-11-ig a Hõségriasztás III. fokozatát rendelte el az ország egész területére. A hõségriasztásról a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tolna megye valamennyi aktív fekvõbeteg ellátást nyújtó intézetét, és az Országos Mentõszolgálatot tájékoztatta, az egészségügyi ellátórendszer többi résztvevõje a Tolna Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv kistérségi intézetein keresztül kapott tájékoztatást.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv az elmúlt évek hõségriasztásai alkalmával mind az egészségügyi szolgáltatók, mind az önkormányzatok számára rendelkezésre bocsátotta az Országos Környezet-egészségügyi Intézet által készített szakmai segédleteket, tájékoztató anyagokat, melyek alapján a szükséges intézkedéseiket megtehetik. Tekintettel arra, hogy ez a kánikulahelyzet megfelel a 179/1999. (XII.10.) Korm. rendelet 5.§ (2) bek. a) pontjában megfogalmazott „rendkívüli idõjárási helyzetnek”, a megyei tisztifõorvos tájékoztatta a Tolna Megyei Védelmi Bizottság Elnökét és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóját.

Jó tanácsok a lakosságnak: Kerülje a meleget! Hûtse lakását! Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítõt, lehetõleg éjszaka szellõztessen! Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket! Kerülje a megterhelõ fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban! Tartsa testhõmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, elõzze meg a kiszáradást! Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben! Használjon vizes borogatást, hûtse lábát langyos vízben! Viseljen világos, természetes alapanyagú, bõ ruhát! Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget! Ne fogyasszon alkohol- és magas cukortartalmú italokat! Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelõorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt!